Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Tanja Dominko

Kranjski zdravnik: Želimo več časa za paciente

04.06.2019, 09:32 Petra Stopar

S podajanjem odpovedi so družinski zdravniki opozorili na nevzdržnost razmer pri svojem delu. Bojijo se, da niso več zdravniki, ampak administratorji. »Pogosto slišimo od ljudi, da s tem, ko smo dali odpovedi, kršimo Hipokratovo prisego, jaz pa pravim ravno obratno,« je za naš radio povedal specialist družinske medicine v Zdravstvenem domu Kranj doc. dr. Luka Kristanc.

»Mi skušamo pacientom glede na dane razmere ponuditi čim več. Zanje si vzamemo dovolj časa, skušamo jih selekcionirati, kdaj gre za nevarnejša stanja, kdaj za stanja, ki terjajo več kontrol. Seveda pa bi si zaželeli več časa za paciente, da bi lahko delali po smernicah, kar je v zdajšnji situaciji praktično nemogoče. Ravno zato smo podali odpovedi, da dosežemo neke korenite spremembe v sistemu, da morda pošljemo tudi pozitiven signal mladim zdravnikom, ki v družinsko medicino ne želijo iti,« je razmere opisal družinski zdravnik v ZD Kranj doc. dr. Luka Kristanc.

»Samo, če se bodo stvari začele popravljati, če bomo odvečno administracijo predali drugim kadrom, bomo privabili mlade zdravnike v družinsko medicino. Trenutno pa je zanimanja zelo malo. Poleg tega marsikdo zelo kmalu po pridobitvi diplome zbeži v tujino,« je dodal.

Na ocene dela javnosti in politike, da je podaljševanje ali zamrzovanje odpovedi nekaj, česar delovnopravna zakonodaja ne pozna, je odgovoril: »Pogosto slišimo od ljudi, da s tem, ko smo dali odpovedi, kršimo Hipokratovo prisego, jaz pa pravim ravno obratno. Samo mi, ki smo dali odpovedi, spoštujemo Hipokratovo prisego v neki meri, ker želimo boljši sistem za ljudi, ki bi omogočal kakovostno delo, dovolj časa za obravnavo ljudi. Ljudje niso škatle, ki bi jih prelagali dve minuti na eno škatlo, ampak so ljudje, mi se želimo z njimi pogovarjati kot z ljudmi, delati kakovostno, kakor smo se naučili med dodiplomskim študijem in specializacijo.«

Ta je po Kristancovih besedah ena najboljših v Evropi, tudi profesorji katedre za družinsko medicino so med najboljšimi strokovnjaki v Evropi in na svetu. »Tam se naučimo res precej o tem, kakšna bi morala biti družinska medicina, v praksi pa smo vrženi v neko hitrostno administrativno medicino, ki nam niti slučajno ne omogoča izkoristiti potencialov in ljudem ne moremo ponuditi niti polovice tistega, kar znamo,« poudarja sogovornik.

Posnetek pogovora bomo objavili v oddaji »Pogovor o«, v sredo, 5. 6. ob 17.05, lahko pa mu že prisluhnete tudi na priloženi povezavi. Poleg kranjskega družinskega zdravnika bomo v oddaji gostili še dva predstavnika študentskega sveta medicinske fakultete v Ljubljani, specializanta družinske medicine in upokojenega zdravnika.

Ljudje si zaslužijo kakovostno obravnavo, ne pa hitrostne medicine.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Sociala , Oddaje , Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...