Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kranjski zdravnik: Želimo več časa za paciente

Sociala | 04.06.2019, 09:32 Petra Stopar

S podajanjem odpovedi so družinski zdravniki opozorili na nevzdržnost razmer pri svojem delu. Bojijo se, da niso več zdravniki, ampak administratorji. »Pogosto slišimo od ljudi, da s tem, ko smo dali odpovedi, kršimo Hipokratovo prisego, jaz pa pravim ravno obratno,« je za naš radio povedal specialist družinske medicine v Zdravstvenem domu Kranj doc. dr. Luka Kristanc.

»Mi skušamo pacientom glede na dane razmere ponuditi čim več. Zanje si vzamemo dovolj časa, skušamo jih selekcionirati, kdaj gre za nevarnejša stanja, kdaj za stanja, ki terjajo več kontrol. Seveda pa bi si zaželeli več časa za paciente, da bi lahko delali po smernicah, kar je v zdajšnji situaciji praktično nemogoče. Ravno zato smo podali odpovedi, da dosežemo neke korenite spremembe v sistemu, da morda pošljemo tudi pozitiven signal mladim zdravnikom, ki v družinsko medicino ne želijo iti,« je razmere opisal družinski zdravnik v ZD Kranj doc. dr. Luka Kristanc.

»Samo, če se bodo stvari začele popravljati, če bomo odvečno administracijo predali drugim kadrom, bomo privabili mlade zdravnike v družinsko medicino. Trenutno pa je zanimanja zelo malo. Poleg tega marsikdo zelo kmalu po pridobitvi diplome zbeži v tujino,« je dodal.

Na ocene dela javnosti in politike, da je podaljševanje ali zamrzovanje odpovedi nekaj, česar delovnopravna zakonodaja ne pozna, je odgovoril: »Pogosto slišimo od ljudi, da s tem, ko smo dali odpovedi, kršimo Hipokratovo prisego, jaz pa pravim ravno obratno. Samo mi, ki smo dali odpovedi, spoštujemo Hipokratovo prisego v neki meri, ker želimo boljši sistem za ljudi, ki bi omogočal kakovostno delo, dovolj časa za obravnavo ljudi. Ljudje niso škatle, ki bi jih prelagali dve minuti na eno škatlo, ampak so ljudje, mi se želimo z njimi pogovarjati kot z ljudmi, delati kakovostno, kakor smo se naučili med dodiplomskim študijem in specializacijo.«

Ta je po Kristancovih besedah ena najboljših v Evropi, tudi profesorji katedre za družinsko medicino so med najboljšimi strokovnjaki v Evropi in na svetu. »Tam se naučimo res precej o tem, kakšna bi morala biti družinska medicina, v praksi pa smo vrženi v neko hitrostno administrativno medicino, ki nam niti slučajno ne omogoča izkoristiti potencialov in ljudem ne moremo ponuditi niti polovice tistega, kar znamo,« poudarja sogovornik.

Posnetek pogovora bomo objavili v oddaji »Pogovor o«, v sredo, 5. 6. ob 17.05, lahko pa mu že prisluhnete tudi na priloženi povezavi. Poleg kranjskega družinskega zdravnika bomo v oddaji gostili še dva predstavnika študentskega sveta medicinske fakultete v Ljubljani, specializanta družinske medicine in upokojenega zdravnika.

Ljudje si zaslužijo kakovostno obravnavo, ne pa hitrostne medicine.

Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...