Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Karel Erjavec (foto: Rok Mihevc)
Karel Erjavec

Lahko interpelacija Erjavca odnese vlado?

08.05.2019, 15:00 Andrej Šinko

Usoda ministra za obrambo Karla Erjavca po napovedani interpelaciji s strani SDS, ostaja negotova. V bran so mu stopili le v njegovi stranki DeSUS, v drugih strankah pa so za zdaj zadržani. Politični analitik in urednik portala Domovina.je Rok Čakš meni, da ni prav verjetno, da se bo Erjavec moral posloviti. Če se bo to zgodilo, pa obstoj vlade po njegovi oceni ni nujno ogrožen.

Čakš meni, da uspešnost interpelacije glede na pretekle izkušnje ni najbolj realna, razen v primeru, če bi se strategi v ozadju DeSUS odločili za zamenjavo trenutno ne najbolj priljubljenega Erjavca. Sogovornik spominja, da se je ta v času Pahorjeve vlade enkrat že moral posloviti z ministrskega položaja, takrat sicer okoljskega.

»Če bi bil zadaj sklenjen nek dogovor, da se situacijo izkoristi za neko prevetritev DeSUS-a, ki je v neki defenzivi, pod parlamentarnim pragom, Erjavec pa v javnomnenjskih anketah uživa zelo nizko podporo, potem bodo strategi v ozadju to koordinirano vodili in bo vlada normalno delovala naprej. Če tega konsenza ne bi bilo oziroma Erjavec ne bi bil zadovoljen s tem, kar mu ponudijo za umik, pa bi lahko pričakovali določene turbulence,« pojasnjuje Čakš.

Trenutno so odnosi v vladni koaliciji relativno mirni, saj so pred vrati Evropske volitve. Kljub temu pa sogovornik opozarja, da zadnji meseci kažejo, da so stranke, ki jim javnomnenjske poizvedbe napovedujejo slabši rezultat, bolj popustljive znotraj koalicije. »Bolj kot se bojijo predčasnih volitev, manjšo pogajalsko moč imajo in manj njihovih idej se realizira. Od tod tudi takšna prevlada Levice in njenih predlogov, ki dejansko najbolj določajo smer te vlade,« pravi Čakš in dodaja, da znotraj vladnih vrst ni prave harmonije. »To se bo pa bolj poznalo bližje, ko bomo volitvam in manj ko bo kdo imel kaj za izgubiti.«

Enega od problemov koalicije vidi tudi v LMŠ-ovi zavrniti sodelovanja z SMC in SAB na skupni listi na prihajajočih evropskih volitvah. »Če bo LMŠ recimo ostal pri enem poslancu bo zagotovo nekaj privoščljivosti in morda tudi kakšen javni očitek znotraj tega trojčka. Dolgoročno pa je to neka tempirana bomba v vladi, in ko bo v nekem trenutku SMC ali pa Alenka Bratušek ocenila, da nimata več kaj za izgubiti, zna v vladi tudi počiti,« poudarja Čakš. Zdaj bo sicer treba najprej počakati na razplet evropskih volitev.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...