Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc

Avdio: Svoboda in pritiski

03.05.2019, 15:01 Tanja Dominko

Novinarji danes praznujemo mednarodni dan svobode medijev. V Društvu novinarjev ob tem pozivajo politiko, medijske lastnike in tudi javnost k spoštovanju in zaščiti novinarstva, ki se sooča s pritiski. Iz Združenja novinarjev in publicistov pa je prišel poziv k iskanju rešitev, ki bi omejile pritisk politike na javne medije.

Letošnji dan svobode medijev so v Društvu novinarjev Slovenije pospremili z videom, v katerem so besedo prepustili novinarkam in novinarjem različnih medijskih hiš. Vsi poudarjajo, da so pri delu soočeni s pritiski. V društvu so navedli tudi primere medijskih kampanj z namenom diskreditacije novinarjev, pritiskov županov, v družbenih medijih prihaja do pozivov k nasilnemu obračunavanju z novinarji in podobno. Pritiske čutijo tudi pri tedniku Reporter. Kot nam je povedal Igor Kršinar, zlasti to čutijo ob pisanju člankov, ki niso všeč SDS.

V Društvu novinarjev ugotavljajo, da za novinarstvo enostavno ni več denarja, še posebno pa je oteževalno dejstvo, da je Slovenija majhen medijski trg, s čimer se strinja tudi Kršinar. Naklada upada, novinarji pa so soočeni z nezavidljivim položajem, ko morajo prek s.p. preživeti mesec za mesecem, kar gotovo tudi vpliva na njihovo svobodo.

Po drugi strani smo priče finančnim konsolidacijam na medijskem trgu, ti premiki pa negativno vplivajo na ponudbo in kakovost medijskih vsebin. Regulatorji takšno situacijo na trgu dopuščajo in se ji prepuščajo, pri čemer lastniki medije vse bolj obravnavajo izključno kot posel, zato se v Društvu novinarjev Slovenije sprašujejo, kakšne in katere vsebine bodo sploh ostale na voljo slovenski javnosti.

V upravnem odboru Združenja novinarjev in publicistov pa so ob dnevu svobode medijev opozorili na ključni pomen medijev in novinarjev za razvoj demokratične in pluralne družbe. Vsakršno medijsko navijanje za to ali drugo politično opcijo po njihovih navedbah javnosti prepreči seznanitev s posameznimi politikami in idejami ter ji tako onemogoča. Kako na pluralnost medijskega prostora gleda Kršinar? »Situacija je drugačna kot pred desetimi leti, imamo televizijsko hišo, ki so jo soustanovili člani SDS, tudi portal in nekaj drugih medijev, tako da na področju pluralnosti je slika drugačna.« Želi si, da bi ministrstvo za kulturo podprlo medije s kakovostnimi vsebinami.

Ministrstvo za kulturo pa je posredovalo precej mlačno izjavo za javnost, v kateri pravijo, da se Slovenija že dalj časa sooča s težavami pri doseganju družbenega dogovora o tem, kakšni so pogoji za razvoj medijev, katere projekte je treba podpirati z javnim denarjem in na kakšen način, ter katere so pravice in omejitve pri izvajanju medijske dejavnosti. Hkrati se zavedajo, da v zadnjem času potekajo intenzivni procesi koncentracije lastništva medijev in poudarili potrebo, da je treba zagotoviti preglednost medijskega lastništva in preprečiti škodljive vplive koncentracije ter monopolizacije medijskih, oglaševalskih in elektronsko-komunikacijskih trgov. Nekaj je želja, nekaj drugega pa pot do njene uresničitve.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...