Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

Avdio: Svoboda in pritiski

03.05.2019, 15:01 Tanja Dominko

Novinarji danes praznujemo mednarodni dan svobode medijev. V Društvu novinarjev ob tem pozivajo politiko, medijske lastnike in tudi javnost k spoštovanju in zaščiti novinarstva, ki se sooča s pritiski. Iz Združenja novinarjev in publicistov pa je prišel poziv k iskanju rešitev, ki bi omejile pritisk politike na javne medije.

Letošnji dan svobode medijev so v Društvu novinarjev Slovenije pospremili z videom, v katerem so besedo prepustili novinarkam in novinarjem različnih medijskih hiš. Vsi poudarjajo, da so pri delu soočeni s pritiski. V društvu so navedli tudi primere medijskih kampanj z namenom diskreditacije novinarjev, pritiskov županov, v družbenih medijih prihaja do pozivov k nasilnemu obračunavanju z novinarji in podobno. Pritiske čutijo tudi pri tedniku Reporter. Kot nam je povedal Igor Kršinar, zlasti to čutijo ob pisanju člankov, ki niso všeč SDS.

V Društvu novinarjev ugotavljajo, da za novinarstvo enostavno ni več denarja, še posebno pa je oteževalno dejstvo, da je Slovenija majhen medijski trg, s čimer se strinja tudi Kršinar. Naklada upada, novinarji pa so soočeni z nezavidljivim položajem, ko morajo prek s.p. preživeti mesec za mesecem, kar gotovo tudi vpliva na njihovo svobodo.

Po drugi strani smo priče finančnim konsolidacijam na medijskem trgu, ti premiki pa negativno vplivajo na ponudbo in kakovost medijskih vsebin. Regulatorji takšno situacijo na trgu dopuščajo in se ji prepuščajo, pri čemer lastniki medije vse bolj obravnavajo izključno kot posel, zato se v Društvu novinarjev Slovenije sprašujejo, kakšne in katere vsebine bodo sploh ostale na voljo slovenski javnosti.

V upravnem odboru Združenja novinarjev in publicistov pa so ob dnevu svobode medijev opozorili na ključni pomen medijev in novinarjev za razvoj demokratične in pluralne družbe. Vsakršno medijsko navijanje za to ali drugo politično opcijo po njihovih navedbah javnosti prepreči seznanitev s posameznimi politikami in idejami ter ji tako onemogoča. Kako na pluralnost medijskega prostora gleda Kršinar? »Situacija je drugačna kot pred desetimi leti, imamo televizijsko hišo, ki so jo soustanovili člani SDS, tudi portal in nekaj drugih medijev, tako da na področju pluralnosti je slika drugačna.« Želi si, da bi ministrstvo za kulturo podprlo medije s kakovostnimi vsebinami.

Ministrstvo za kulturo pa je posredovalo precej mlačno izjavo za javnost, v kateri pravijo, da se Slovenija že dalj časa sooča s težavami pri doseganju družbenega dogovora o tem, kakšni so pogoji za razvoj medijev, katere projekte je treba podpirati z javnim denarjem in na kakšen način, ter katere so pravice in omejitve pri izvajanju medijske dejavnosti. Hkrati se zavedajo, da v zadnjem času potekajo intenzivni procesi koncentracije lastništva medijev in poudarili potrebo, da je treba zagotoviti preglednost medijskega lastništva in preprečiti škodljive vplive koncentracije ter monopolizacije medijskih, oglaševalskih in elektronsko-komunikacijskih trgov. Nekaj je želja, nekaj drugega pa pot do njene uresničitve.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...