Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Avdio: Svoboda in pritiski

Slovenija | 03.05.2019, 15:01 Tanja Dominko

Novinarji danes praznujemo mednarodni dan svobode medijev. V Društvu novinarjev ob tem pozivajo politiko, medijske lastnike in tudi javnost k spoštovanju in zaščiti novinarstva, ki se sooča s pritiski. Iz Združenja novinarjev in publicistov pa je prišel poziv k iskanju rešitev, ki bi omejile pritisk politike na javne medije.

Letošnji dan svobode medijev so v Društvu novinarjev Slovenije pospremili z videom, v katerem so besedo prepustili novinarkam in novinarjem različnih medijskih hiš. Vsi poudarjajo, da so pri delu soočeni s pritiski. V društvu so navedli tudi primere medijskih kampanj z namenom diskreditacije novinarjev, pritiskov županov, v družbenih medijih prihaja do pozivov k nasilnemu obračunavanju z novinarji in podobno. Pritiske čutijo tudi pri tedniku Reporter. Kot nam je povedal Igor Kršinar, zlasti to čutijo ob pisanju člankov, ki niso všeč SDS.

V Društvu novinarjev ugotavljajo, da za novinarstvo enostavno ni več denarja, še posebno pa je oteževalno dejstvo, da je Slovenija majhen medijski trg, s čimer se strinja tudi Kršinar. Naklada upada, novinarji pa so soočeni z nezavidljivim položajem, ko morajo prek s.p. preživeti mesec za mesecem, kar gotovo tudi vpliva na njihovo svobodo.

Po drugi strani smo priče finančnim konsolidacijam na medijskem trgu, ti premiki pa negativno vplivajo na ponudbo in kakovost medijskih vsebin. Regulatorji takšno situacijo na trgu dopuščajo in se ji prepuščajo, pri čemer lastniki medije vse bolj obravnavajo izključno kot posel, zato se v Društvu novinarjev Slovenije sprašujejo, kakšne in katere vsebine bodo sploh ostale na voljo slovenski javnosti.

V upravnem odboru Združenja novinarjev in publicistov pa so ob dnevu svobode medijev opozorili na ključni pomen medijev in novinarjev za razvoj demokratične in pluralne družbe. Vsakršno medijsko navijanje za to ali drugo politično opcijo po njihovih navedbah javnosti prepreči seznanitev s posameznimi politikami in idejami ter ji tako onemogoča. Kako na pluralnost medijskega prostora gleda Kršinar? »Situacija je drugačna kot pred desetimi leti, imamo televizijsko hišo, ki so jo soustanovili člani SDS, tudi portal in nekaj drugih medijev, tako da na področju pluralnosti je slika drugačna.« Želi si, da bi ministrstvo za kulturo podprlo medije s kakovostnimi vsebinami.

Ministrstvo za kulturo pa je posredovalo precej mlačno izjavo za javnost, v kateri pravijo, da se Slovenija že dalj časa sooča s težavami pri doseganju družbenega dogovora o tem, kakšni so pogoji za razvoj medijev, katere projekte je treba podpirati z javnim denarjem in na kakšen način, ter katere so pravice in omejitve pri izvajanju medijske dejavnosti. Hkrati se zavedajo, da v zadnjem času potekajo intenzivni procesi koncentracije lastništva medijev in poudarili potrebo, da je treba zagotoviti preglednost medijskega lastništva in preprečiti škodljive vplive koncentracije ter monopolizacije medijskih, oglaševalskih in elektronsko-komunikacijskih trgov. Nekaj je želja, nekaj drugega pa pot do njene uresničitve.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...