Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Verniki na Šrilanki pri maši po domovih (foto: Vatican News)
Verniki na Šrilanki pri maši po domovih

Preganjanje kristjanov v porastu: Kdor nas napada, je šibek!

29.04.2019, 11:08 Marjana Debevec

V Šrilanki osem dni po napadih še vedno vladajo izredne razmere, cerkve zaradi varnosti ostajajo zaprte. Sveto mašo, ki jo je včeraj v Colombu daroval tamkajšnji nadškof, je prenašala nacionalna televizija. V državi so medtem prepovedali vsa oblačila, ki zakrivajo obraz in otežujejo identifikacijo. V luči omenjenih napadov se v medijih znova več govori o preganjanju kristjanov, ki je danes po besedah papeža Frančiška še obsežnejše kot v prvih časih krščanstva.

Svet mučence prikriva, je med eno od svojih pridig v Domu sv. Marte dejal papež Frančišek. Darovanje njihovega življenja namreč ni novica za svetovne medije.

Iraški duhovnik p. Rebwar pa je za Vatican News spregovoril o številnih duhovnikih in laikih, ki so za svojo vero pričevali brez strahu, kljub hudemu nasilju, ki so ga doživljali.

»Kdor nas napada je šibek, boji se namreč osebe, ki je tako blizu Kristusu, da ga noče zapustiti. Že od rojstva sem doživljal težke stvari. Duhovnik, ki me je krstil, je bil umorjen na veliki petek, dva druga kolega mlada duhovnika sta bila umorjena leta 2010 med obhajanjem svete maše v Bagdadu, med katero je umrlo še 50 drugih ljudi. Večkrat smo rekli, da je bolje umreti med molitvijo v cerkvi, kot pa na tržnici ali ulici. Povsod okrog nas je bila nevarnost, vendar smo bili ponosni, da lahko za Kristusa pričujemo brez strahu,« je še dejal iraški duhovnik.

V Firencah je medtem v preteklem tednu potekal medverski festival, ki se ga je udeležil tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Na vprašanje, ali ne postaja srečevanje med verstvi danes vedno bolj zahtevno, je odgovoril, da se po eni strani zdi tako, vendar pa v dobro celotne družbe potekajo številni medverski projekti. »Težava se pojavlja, ko pride so fundamentalizmov. Ta poraz prave vere preprečuje medverski dialog. Ko pa gre za iskreno iskanje dobrega vseh in vsakega, mislim, da lahko verstva srečajo mnoge skupne točke, še posebej na konkretnem področju,« je dejal kardinal Parolin.

Dodajmo še, da je Mednarodna teološka komisija objavila nov dokument o verski svobodi. V njem najdemo primere kršitve verske svobode, pa tudi zavzemanje Cerkve za versko svobodo, da bi njeni člani lahko vero živeli svobodno in da bi imeli možnost ugovora vesti, kadar civilna zakonodaja nasprotuje naravni etiki.

Predvsem v Zahodnem svetu se namreč večkrat zgodi, da ljudi zaradi njihove vere sicer ne ubijejo, vendar pa so zatirani in izključeni iz družbe.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...