Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Verniki na Šrilanki pri maši po domovih (foto: Vatican News)
Verniki na Šrilanki pri maši po domovih

Preganjanje kristjanov v porastu: Kdor nas napada, je šibek!

29.04.2019, 11:08 Marjana Debevec

V Šrilanki osem dni po napadih še vedno vladajo izredne razmere, cerkve zaradi varnosti ostajajo zaprte. Sveto mašo, ki jo je včeraj v Colombu daroval tamkajšnji nadškof, je prenašala nacionalna televizija. V državi so medtem prepovedali vsa oblačila, ki zakrivajo obraz in otežujejo identifikacijo. V luči omenjenih napadov se v medijih znova več govori o preganjanju kristjanov, ki je danes po besedah papeža Frančiška še obsežnejše kot v prvih časih krščanstva.

Svet mučence prikriva, je med eno od svojih pridig v Domu sv. Marte dejal papež Frančišek. Darovanje njihovega življenja namreč ni novica za svetovne medije.

Iraški duhovnik p. Rebwar pa je za Vatican News spregovoril o številnih duhovnikih in laikih, ki so za svojo vero pričevali brez strahu, kljub hudemu nasilju, ki so ga doživljali.

»Kdor nas napada je šibek, boji se namreč osebe, ki je tako blizu Kristusu, da ga noče zapustiti. Že od rojstva sem doživljal težke stvari. Duhovnik, ki me je krstil, je bil umorjen na veliki petek, dva druga kolega mlada duhovnika sta bila umorjena leta 2010 med obhajanjem svete maše v Bagdadu, med katero je umrlo še 50 drugih ljudi. Večkrat smo rekli, da je bolje umreti med molitvijo v cerkvi, kot pa na tržnici ali ulici. Povsod okrog nas je bila nevarnost, vendar smo bili ponosni, da lahko za Kristusa pričujemo brez strahu,« je še dejal iraški duhovnik.

V Firencah je medtem v preteklem tednu potekal medverski festival, ki se ga je udeležil tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Na vprašanje, ali ne postaja srečevanje med verstvi danes vedno bolj zahtevno, je odgovoril, da se po eni strani zdi tako, vendar pa v dobro celotne družbe potekajo številni medverski projekti. »Težava se pojavlja, ko pride so fundamentalizmov. Ta poraz prave vere preprečuje medverski dialog. Ko pa gre za iskreno iskanje dobrega vseh in vsakega, mislim, da lahko verstva srečajo mnoge skupne točke, še posebej na konkretnem področju,« je dejal kardinal Parolin.

Dodajmo še, da je Mednarodna teološka komisija objavila nov dokument o verski svobodi. V njem najdemo primere kršitve verske svobode, pa tudi zavzemanje Cerkve za versko svobodo, da bi njeni člani lahko vero živeli svobodno in da bi imeli možnost ugovora vesti, kadar civilna zakonodaja nasprotuje naravni etiki.

Predvsem v Zahodnem svetu se namreč večkrat zgodi, da ljudi zaradi njihove vere sicer ne ubijejo, vendar pa so zatirani in izključeni iz družbe.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...