Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

30 let krščanske demokracije: Zavezani prihodnosti

Slovenija | 10.03.2019, 01:24 Tone Gorjup

Stranka Nova Slovenija je s slovesnostjo na Bledu počastila 30. obletnico krščanske demokracije v Sloveniji. Predsednik stranke Matej Tonin je v slavnostnem nagovoru spomnil, na 10. marec 1989, ko so se slovenski kristjani in tisti, ki prisegajo na demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, odločili aktivirati in prispevati k preobrazbi slovenske družbe. Gost srečanja, glavni kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah Manfred Weber pa je dejal, da je krščanska demokracija v zadnjih desetletjih za evropske državljane dosegla združitev v svobodi in miru. Jasno vizijo ima tudi za prihodnost. Evropski poslanec Lojze Peterle, ki je pred tremi desetletji soustvarjal krščansko demokracijo, se je s hvaležnostjo spomnil sopotnikov.

Matej Tonin je dejal, da se z zadovoljstvom spominjajo prehojene poti in dodal, da se predvsem želijo ukvarjati s prihodnostjo in s tem, kako bodo ljudje naprej živeli. Spomnil je, da so krščanski demokrati v zgodovini v kritičnih trenutkih vedno potegnili prave poteze in imeli voditelje na pravih mestih. »Lojze Peterle je skupaj s svojimi političnimi somišljeniki izpolnil tisočletne sanje Slovencev in bo vedno zapisan kot eden ustanovnih očetov samostojne neodvisne Slovenije. Dr. Andrej Bajuk je v kritičnih časih zmanjšal zaostanek v pogajanjih z EU, da je Slovenija leta 2004 končno lahko stopila v unijo in prevzela evro, Ljudmila Novak pa je v težkih časih krščansko demokracija vrnila nazaj na politični zemljevid Slovenije. Kot ključne vrednote, ki gradijo krščansko demokracijo je izpostavil svobodo, pravičnost in varnost.« Nagovor je Tonin sklenil takole: »Nova Slovenija bo odprta za dialog z vsemi, ki želijo dobro Sloveniji. Prihodnost je odvisna od naših dobrih rešitev, za katere moramo najti zaveznike, da jih spravimo v življenje. Ljudem želimo ponuditi upanje, širjenje strahu nas ne zanima. Imamo velike cilje. Zgraditi želimo varno, gospodarsko močno in zeleno Slovenijo. Za nami je dolga pot, pred nami pa čas izzivov. Prihodnosti se ne bojimo, pripravljeni smo jo soustvarjati v Sloveniji kot tudi v Evropi. Prihodnost je na strani krščanske demokracije.«

Zbrane je nagovoril tudi kandidat EPP za predsednika Evropske komisije Manfred Weber, ki je v nagovoru dejal, da krščanske demokrate združujejo vrednote za prihodnost družbe. Na temelju teh vrednost je Evropa danes združenja na načelih svobode in miru. Čeprav je EU v dobri formi, potrebuje spremembe, pri čemer ima Evropska ljudska stranka jasne ideje, kako Evropo reformirati. Zavzema se, da bi v Evropi ustvarili več bolje plačanih služb za izboljšanje kakovosti življenja. Drugo ključno načelo EPP pa je močna in stroga mejna kontrola za preprečitev nezakonitih migracij. »Evropejcem predstavljamo jasno vizijo prihodnosti, med levico in med nacionalisti.« Spomnil je, da ima Evropa dober dokaz, kaj se zgodi v primeru uničenja ali izstopa iz EU, za katerega se zavzemajo radikalne stranke. »Britanski volivci so sledili populističnemu pristopu teh strank in sedaj izkušajo, kaj to pomeni - veliko ekonomsko negotovost v Veliki Britaniji in vsakodnevni politični kaos v Londonu,« je navedel in dodal, da so zato temelji EPP, da se držijo evropskega ideala in delajo skupaj: lahko imamo močno nacionalno pozicijo, potem pa pridemo v Evropo in najdemo kompromis.

Manfred Weber, ki je obiskal sestrske stranke v Sloveniji - NSi, SDS in SLS, je za medije spregovoril tudi o usodi stranke madžarskega premiera Orbana Fidesz. Po njegovih besedah v današnji Evropi bolj kot kdajkoli potrebujemo pogovore in dialog za boljše medsebojno razumevanje. Za to se morata potruditi obe strani, je dejal in napovedal, da bo zato prihodnji teden znova obiskal Madžarsko.

Evropski poslanec Lojze Peterle in prvi voditelj krščanskih demokratov, pa je dejal: »Mislim, da smo takrat dokazali, kako se stopi na pravo stran za prave zadeve, takrat smo prispevali k zgodovinskemu premiku v Sloveniji, k demokratizaciji, k osamosvojitvi, pa tudi k evropski perspektivi.« Tudi danes so stranka, ki ima lastno vizijo evropskega razvoja, ki je sožitna, ki razvija visoko politično kulturo. Misli, da so to zadeve, s katerimi so lahko pogumni glede evropske in slovenske politične prihodnosti.

Nagovor Lojzeta Peterleta:

Spoštovani... Pred tridesetimi leti smo se 10. marca zbrali na Slovenski matici nekateri, ki smo hoteli v slovensko politiko stopiti z navdihom krščanskega etosa. Iskre zavesti, samozavesti in odgovornosti so se s spominom na Kreka, Korošca, Gosarja in očete Evrope širile iz kraja v kraj, še bolj, ko smo drugega novembra istega leta ustanovili stranko SKD.

Sooblikovali smo majniško deklaracijo, soustanovili DEMOS, zagotovili slovenski pomladi na prvih demokratičnih volitvah največ glasov in zato prevzeli vodenje vlade, ki je prevzela nase glavno operativno nalogo osamosvajanja.

V procesu mednarodnega priznavanja smo pridobili ključne zaveznike kot so bili kancler Helmut Kohl, papež Janez Pavel II in Alois Mock. S ponosom lahko rečemo, da smo bili prepričljiva in najbolj učinkovita politična izkaznica Slovenije v Evropi in v svetu. Zato čutim ob tej priliki dolžnost, da se zahvalimo za pogum in predano delo vsem tistim, živim in pokojnim, ki so se odzvali klicu časa, postavljali slovensko krščansko demokracijo, z njo pa bistveno prispevali k demokraciji, samostojnosti in evropski poti Slovenije.

Ob hvaležnosti pa gre stranki takega imena in takih rezultatov tudi za odgovornost - za lastno podobo, za prihodnost Slovenije in za prihodnost Evrope.

Dovolite mi, da se ob tej slovesni priliki vprašam, kaj pomeni biti slovenski krščanski demokrat. Slovenski ne pomeni samo pripadnosti eni od evropskih identitet. Pomeni tudi zavezanost politični kulturi, ki ob spoštovanju drugega teži k družbenemu sožitju z vsemi, ki jih zanima rast našega naroda, naše države in naše družbe. Biti Slovenec pomeni hkrati biti Evropejec. Evropejci smo, ker smo Slovenci. Tu ni razmerja ali - ali. Smo pa Slovenci Evropejci iz Srednje Evrope, s posebno zgodovinsko, kulturno in politično izkušnjo. Slovenski pomeni biti pozoren tudi na globalno razsežnost slovenstva.

Besedo krščanski imamo v našem naslovu od odločnega Omanovega posega na ustanovitvi SKSG: “A se bomo mi branili krščanskega imena?” Od takrat to besedo doživljamo kot odgovornost pri delu za skupno dobro. Od takrat so naša temeljna izhodišča - oseba z nedotakljivim dostojanstvom, svobodo, pravicami in dolžnostmi, sožitna družba in pravična država.

Z besedo krščansko mislimo na tisto, kar je motiviralo Kreka k izjemnemu socialnemu delu, kar je navdihnilo Schumana za evropski mirovni projekt ali kar je za Evropo naredil Janez Pavel II. Sem spada Evropa solidarnosti in subsidiarnosti. Tu je doma Ivan Oman.

Dovolite še opombo o konzervativnosti. Bistvo konzervativnosti se ne nanaša na čas oziroma preteklost ali tradicijo. Poudarek je na trajnosti, na ohranjanju tistega, kar omogoča kontinuiteto rasti. Več je vredna zvestoba koreninam, kot neprestano inovirannje in všečkanje. Korenine niso preteklost, ampak predpogoj za rast. Ste videli drevo brez korenin? Beseda “demokrati.”

Bojim se politikov, katerih ključna beseda je večina, ne pa resnica. Težko gledam tiste, ki raje tekajo za javnim mnenjem, namesto, da bi ga ustvarjali. Ne maram demokracije, ki ne temelji na resnici, vrednotah in načelih, predvsem pa na spoštovanju drugega.

Dragi krščanske demokratke in demokrati! Pred tridesetimi leti smo se postavili za prave stvari in na pravo stran in zmagali za Slovenijo. Pred petnajstimi leti smo vstopili v EZ in zmagali prve evropske volitve z voljo po resnično združeni Evropi.

Evropa je v krizi. Naša naloga je, da ohranimo evropski projekt miru in mu damo nove moči. Videli smo razdeljeno Evropo in tega ne želimo videti več. Borili se bomo za Evropo, ki bo živela iz duha njenih ustanovnih očetov.

Največja garancija za mir, varnost in napredek Evrope je zvestoba njeni lastni identiteti.

Manfred Weber je bil jasen - hočemo ohraniti evropski način življenja. Ga lahko ohranimo brez Evropejcev, samo s priseljenci?

Zanima me Evropa z veseljem do življenja, Evropa zdravja v zdravem okolju, z zdravim gospodarstvom in zdravo politiko.

Zanima me zdrava Slovenija v zdravi Evropi. Za to sem delal in temu bom zvest še naprej.

Bog živi slovenske krščanske demokrate, Slovenijo in vso Evropo! Iskrene čestitke za prvih trideset let!

 

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...