Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc

Šulinova čaka odgovor Bruslja o neuporabi slovenščine v obvestilih o prekrških

09.03.2019, 00:30

Več naših državljanov je v zadnjem času prejelo pisno obvestilo o prekršku, storjenemu ali v Italiji ali v Avstriji, tuji organi, ki so ga poslali, pri tem niso uporabili slovenskega jezika. To ni skladno z zakonodajo Evropske unije, na kar je Bruselj pred kratkim opozorila evropska poslanka Patricija Šulin. Odgovor Evropske komisije še čaka, posredovala naj bi ji ga v kratkem.

Direktiva Evropske unije o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu, določa, da morajo tuji organi v pisnih obvestilih o prekrških uporabiti jezik države registracije ali enega od njenih uradnih jezikov. "Če Slovenec z vozilom, ki je registrirano v Sloveniji, naredi prekršek v Italiji ali v Avstriji oziroma katerikoli članici Evropske unije, mora organ te države v obvestilu poleg svojega uradnega jezika, na primer italijanščine ali nemščine, uporabiti tudi slovenščino," pojasnjuje Šulinova.

A vse kaže, da se tako Italija kot tudi Avstrija tega ne držita. Kar nekaj Slovencev se je zato obrnilo na Šulinovo, ta je pisala v Bruselj. "Evropsko komisijo sem tako opozorila na to kot tudi od nje zahtevala pojasnilo, kako nadzoruje izvajanje te direktive, konkretno v Italiji in Avstriji, ter kaj bo naredila."

Vprašanje Šulinove Evropski komisiji so podprli tudi vsi ostali poslanci v Evropskem parlamentu, ki prihajajo iz Slovenije. "Gre za prednostno vprašanje Evropski komisiji, ta ima tri tedne časa za odziv." Šulinova bi morala odgovor prejeti v prvi polovici marca.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...