Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Smeh, veselje (foto: Pixabay)
Smeh, veselje

Karel Gržan: Smeh ima moč, da razblini norost

Oddaje | 06.02.2019, 07:01 Rok Mihevc

Tudi v tem koledarskem letu se bomo z duhovnikom dr. Karlom Gržanom srečevali vsak drugi mesec. V januarski oddaji smo razmišljali o pomenu in zdravilni moči ironije in smeha. Mojstrovina smeha temelji na samozavesti, da je v nas, v naši družbi marsikaj vrednega.

Pomembno je, kako se naravnamo do življenja. Karel Gržan pravi: »Tako pogosto uporabljeno frazo »zdaj pa moram« zamenjamo za »zdaj imam priložnost« – tako se razbremenimo. Veliko je odvisno, kako si nastavimo program za življenje, s pozitivno naravnanostjo je lažje – sreča je namreč odločitev.« Zato z veseljem že petnajst let prihaja v oddajo Za življenje, za danes in jutri: »Ko govorim drugim, govorim tudi sebi – tako so besede vedno bolj učinkovite. Nikoli ne govorim s položaja »jaz pa vem in vam povem, ampak iskreno priznam: »jaz se z vami učim.«

V času po božiču, pred postom, je priložnost za radoživost in razmišljanje o veselju. To je veselje, ki osvobaja, ni pa posmeh drugemu. Smeh ni posmeh – ta ponižuje druge in beži od soočenja s seboj. Zdravilni smeh pa nam pomaga prečistiti probleme, o tem je pisal tudi Aristotel.

Mateja Feltrin Novljan in p. Karel Gržan
Mateja Feltrin Novljan in p. Karel Gržan © Rok Mihevc
Kdaj se lahko zgodi družbeni preobrat?

»Ko gledamo situacijo v svetu, vidimo, koliko neumnosti bi morali prerasti. Ampak tisti, ki krojijo čas in prostor, želijo, da jih v njihovih nesposobnosti dogovoriti se, ustvarjati pravičnost in mir jemljemo resno, da jih celo občudujemo. Nekateri menijo, da bo družbeni preobrat povzročila revolucija ali celo vojna. Preobrat se zgodi, ko ozavestimo, kaj je dobro; opredelimo pa to, kar družbo utruja - to norost izpostavimo v ironijo, v smeh. Tega se ti, ki dejansko obvladujejo pozicijo na neumen način najbolj bojijo, da bi jih spregledali v njihovi norosti in bi jih izsmejali, ne da bi jih poniževali, ampak izsmejemo tisto, kar je potrebno izničiti. Smeh ima moč, da razblini norost – pa naj bo to na osebnem ali medosebnem nivoju,« pravi duhovnik dr. Karel Gržan.

Za zdravo ironizacijo je potrebna samozavest, ki jo pridobimo s primerno vzgojo. Nekdo - oseba ljubezni in oseba zaupanja - ti mora pomagati, da se sprejmeš v celoviti resničnosti , da si potrjen v svojskih talentih in objet v nemoči, da se imaš pravico zmotiti, da veš, da so napake priložnost za preraščanje.

V oddaji smo slišali tudi dve humoreski, ki sta objavljeni v januarski in februarski številki revije Ognjišče. Prebral ju je Marjan Bunič.

Oddaje
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...