Radio Ognjišče
Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Moč medu

Oddaje Nataša Ličen

Človek je že v pradavnini, ko mu je v med padla »sekira«, ugotovil, da mu med prija. Med je naravno zdravilo. Slovenci imamo bogato medeno tradicijo, smo nekaj posebnega že zaradi svetovne posebnosti panjskih končnic na čebelnjakih in seveda avtohtone Kranjske sivke.

Mag. Malči Božnar, iz Hiše medu Božnar v Polhovem Gradcu: »Med kristalizira, zato tudi na Gorenjskem rečejo »strd«, utekočinimo ga s segrevanjem v vodni kopeli do 40 stopinj. Med je živa snov, vsebuje encime, minerale, vitamine in številne druge koristne snovi, termo labilne, zato ob segrevanju med izgublja na biološki vrednosti. Med je različnih okusov, letine so različne, je proizvod čebel, naredijo ga iz snovi, ki jih naberejo v naravi. Zato dva čebelarja v istem času lahko proizvedeta različen okus medu.«

Med v Sloveniji je blagovna znamka z geografskim poreklom in se tudi polni v za to namenjene kozarce v prepoznani obliki medene kaplje.

»Cvetni prah, prav tako pomemben čebelji proizvod, ima veliko beljakovin, vitamine skupine B, in v svetu je narejenih tudi veliko študij v povezavi s prostato. Pokojni dr. Rihar je dejal, da je cvetni prah hrana za moške po 40. letu. Ima blagodejen vpliv na ledvici, prostato in jetra. Tudi pri ženskah v meni

Slastni medovi
Slastni medovi © ARO
Med je proizvod, ki mu čebele vdihnejo življenje. Pa ne samo med, tudi čebelji vosek in druge čebelje pridelke s pridom izkoriščamo pri zdravljenju in negi. »Pomembno je, da uporabljamo le preverjene surovine vrhunske kakovosti.«

Lesene ali kovinske?

»Včasih, ko so bile žlice aluminijaste ali železne, res niso bile najboljša izbira za uporabo pri medu. Današnje so drugačne in ni dokazano, da bi reagirale v tisti sekundi, ko nesemo med v usta. Lesena? Če ni razpok, v redu. Če žlico operemo, v razpokah med razredčimo z vodo in to je lahko leglo neželenih bakterij. Operimo temeljito. Torej, uporaba pribora po zdravi presoji

Poreklo

»Cena medu je zgovorna, tudi med iz tujine, ki ni najcenejši, ima razlog za svojo ceno. Bodimo pozorni na deklaracijo, v Sloveniji žal ne proizvedemo dovolj medu za svoje potrebe. Čebelarji ga pridelamo približno 2000 ton na leto. Domači potrošnji ne moremo zadostiti, zato ga v Sloveniji uvozimo tudi iz tujine, kjer imamo potrošniki spet na voljo bolj in manj kakovostni med.«

»Pri vlaganju suhega sadja v med bodimo pozorni na vlažnost, da ne pride do reakcije, oksidacije in posledično gnitja.«

Brez čebel bi bili ob veliko hrane
Brez čebel bi bili ob veliko hrane © ARO
Med je zaradi vsebujočih mineralnih snovi in vitaminov primeren za nego vseh vrst kože. Stoletja poznano domače zdravilo za celjenje ran in opeklin je tudi med. Da ne omenjamo kulinarike, saj je v kuhinji med vedno dobrodošel. Med je sladko zlato, okrepi telo in osladi jedi. Žlica, dve medu na dan je zelo dobrodošla izbira.

Ker je pred nami Svečnica, omenimo še sveče iz čebeljega voska, ki dajejo naravno sončni podobno svetlobo in blag vonj po medu, vosku vpliva blagodejno na nas.

Sveča iz čebeljega voska
Sveča iz čebeljega voska © boznar.si

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Bogoslovci, redovniki v formaciji in propedevtiki (photo: Vir: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana) Bogoslovci, redovniki v formaciji in propedevtiki (photo: Vir: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana)

Vsi skupaj na duhovni obnovi

V duhu poglobitve, molitve in bratstva so se bogoslovci, redovniki in redovnice v formaciji ter propedevtiki zbrali na skupnih duhovnih vajah, ki so zadnji konec tedna potekale pri Svetem Duhu pri ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica