Moč medu
Oddaje | 01.02.2019, 10:18 Nataša Ličen
Človek je že v pradavnini, ko mu je v med padla »sekira«, ugotovil, da mu med prija. Med je naravno zdravilo. Slovenci imamo bogato medeno tradicijo, smo nekaj posebnega že zaradi svetovne posebnosti panjskih končnic na čebelnjakih in seveda avtohtone Kranjske sivke.
Mag. Malči Božnar, iz Hiše medu Božnar v Polhovem Gradcu: »Med kristalizira, zato tudi na Gorenjskem rečejo »strd«, utekočinimo ga s segrevanjem v vodni kopeli do 40 stopinj. Med je živa snov, vsebuje encime, minerale, vitamine in številne druge koristne snovi, termo labilne, zato ob segrevanju med izgublja na biološki vrednosti. Med je različnih okusov, letine so različne, je proizvod čebel, naredijo ga iz snovi, ki jih naberejo v naravi. Zato dva čebelarja v istem času lahko proizvedeta različen okus medu.«
Med v Sloveniji je blagovna znamka z geografskim poreklom in se tudi polni v za to namenjene kozarce v prepoznani obliki medene kaplje.
»Cvetni prah, prav tako pomemben čebelji proizvod, ima veliko beljakovin, vitamine skupine B, in v svetu je narejenih tudi veliko študij v povezavi s prostato. Pokojni dr. Rihar je dejal, da je cvetni prah hrana za moške po 40. letu. Ima blagodejen vpliv na ledvici, prostato in jetra. Tudi pri ženskah v meni.« Med je proizvod, ki mu čebele vdihnejo življenje. Pa ne samo med, tudi čebelji vosek in druge čebelje pridelke s pridom izkoriščamo pri zdravljenju in negi. »Pomembno je, da uporabljamo le preverjene surovine vrhunske kakovosti.«
Lesene ali kovinske?
»Včasih, ko so bile žlice aluminijaste ali železne, res niso bile najboljša izbira za uporabo pri medu. Današnje so drugačne in ni dokazano, da bi reagirale v tisti sekundi, ko nesemo med v usta. Lesena? Če ni razpok, v redu. Če žlico operemo, v razpokah med razredčimo z vodo in to je lahko leglo neželenih bakterij. Operimo temeljito. Torej, uporaba pribora po zdravi presoji.«
Poreklo
»Cena medu je zgovorna, tudi med iz tujine, ki ni najcenejši, ima razlog za svojo ceno. Bodimo pozorni na deklaracijo, v Sloveniji žal ne proizvedemo dovolj medu za svoje potrebe. Čebelarji ga pridelamo približno 2000 ton na leto. Domači potrošnji ne moremo zadostiti, zato ga v Sloveniji uvozimo tudi iz tujine, kjer imamo potrošniki spet na voljo bolj in manj kakovostni med.«
»Pri vlaganju suhega sadja v med bodimo pozorni na vlažnost, da ne pride do reakcije, oksidacije in posledično gnitja.« Med je zaradi vsebujočih mineralnih snovi in vitaminov primeren za nego vseh vrst kože. Stoletja poznano domače zdravilo za celjenje ran in opeklin je tudi med. Da ne omenjamo kulinarike, saj je v kuhinji med vedno dobrodošel. Med je sladko zlato, okrepi telo in osladi jedi. Žlica, dve medu na dan je zelo dobrodošla izbira.
Ker je pred nami Svečnica, omenimo še sveče iz čebeljega voska, ki dajejo naravno sončni podobno svetlobo in blag vonj po medu, vosku vpliva blagodejno na nas.