Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Andrej Šinko

Slovenski državni vrh prepoznal Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika

14.02.2019, 15:21

Juan Guaido je začasni venezuelski predsednik tudi v očeh slovenskega državnega vrha. Po dveh tednih ostrih razprav se je naša vlada le pridružila 23 članicam Evropske unije in tudi velikemu delu ostalega sveta, ki polagajo upe v prvega moža venezuelske skupščine.

Slovenski zunanji minister Miro Cerar je spomnil na razmere, s katerimi se sooča obubožana južnoameriška država. "Venezuela se sooča z globoko gospodarsko, socialno, humanitarno in tudi politično krizo, v kateri zelo trpi prebivalstvo. Ta traja že veliko let. Vlada izvaja sistematično represijo in si je uzurpirala oblast."

Cerar je opozoril, da poteza Ljubljane ne pomeni priznanja alternativne oblasti v Venezueli, ampak prepoznanje vloge nekoga, ki bo razpisal in izvedel svobodne, poštene in demokratične predsedniške volitve. Tiste, na katerih je lanskega maja slavil Nicolas Maduro, po Cerarjevih besedah niso bile zakonite. "Potem ko se je Maduro po volitvah, ki jih mi ne priznavamo, razglasil za predsednika države, se je predsednik skupščine Guaido na podlagi 233. člena ustave 23. januarja razglasil za začasnega predsednika države." Cerar je zatrdil, da slovensko prepoznanje te Guaidojeve vloge ni poseg v venezuelske notranje zadeve. "Edini cilj, ki ga zasledujemo, so nove volitve," je pojasnil.

"Blokada človekoljubne pomoči, ki jo v Venezuelo pošilja tudi Evropska unija, dodatno dokazuje, da Maduru ni za dobrobit ljudi, ampak le za to, da ohrani svojo diktatorsko oblast," je še menil Cerar. Da Maduro dela grozno napako, ker ne dovoli dostave človekoljubne pomoči, je bil jasen predsednik ZDA Donald Trump, ki podpira Guaidoja. "Trudimo se zagotoviti hrano ljudem, ki stradajo. Ljudje v Venezueli stradajo. To samo dokazuje, kam lahko privede napačna vlada. Z napačno vlado se dogajajo slabe stvari," je dodal Trump. Washington po njegovih besedah v zvezi z Venezuelo preučuje vse možnosti.

Da je svetovna velesila na Karibsko otočje poslala svoje vojake, je medtem sporočila Kuba. Kot je znano, je vlada v Havani ena tistih, ki podpira Madura.

Temu pa je pred kratkim pisal papež Frančišek. V odgovoru na njegovo prošnjo za posredovanje je sveti oče med drugim poudaril, da morajo sprte strani na prvo mesto postaviti skupno dobro ter si prizadevati za enotnost in mir. Prav tako se morajo izogniti prelivanju krvi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...