Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
29.01.2019, 13:16 Petra Stopar

Tonin o evropskih volitvah: Upam si trditi, da bo lista NSi najmočnejša

Politične stranke te dni evidentirajo kandidate za nastop na volitvah v Evropski parlament. Da je edina, ki je že potrdila vseh osem kandidatov za te volitve, je že včeraj potrdil predsednik stranke NSi Matej Tonin po seji izvršilnega odbora. Potrdil je, da ime vodilnega kandidata še ni znano, da pa na tem mestu ne bo Lojze Peterle.

S potrditvijo, da aktualni evropski poslanec Lojze Peterle ne bo nosilec liste NSi za evropske volitve, je Tonin včeraj prekinil marsikatera ugibanja. Medtem še ni jasno, ali bo na čelu poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak ali pa bo to kdo tretji. »Kdo to bo, bomo odločili na eni izmed prihodnjih sej, verjemite pa mi, da bo to zelo prepoznavna in kompetentna oseba. Nasploh, ko boste videli našo celotno listo, si upam trditi, da bo to zagotovo najmočnejša lista na evropskih volitvah,« je pojasnil Tonin. Med kandidati NSi za volitve bosta tudi poslanca Jožef Horvat in Iva Dimic, med možnimi imeni se neuradno omenjata še nekdanji šolski minister Žiga Turk in nekdanji obrambni minister Franci Demšar.

Tonin ob tem še poudarja: »Moja dolžnost kot predsednika stranke je predvsem ta, da bomo v Evropo poslali preizkušene ljudi, ki se bodo znali zoperstaviti populistom, ki razbijajo Evropsko unijo, in tudi globalistom, ki želijo še več Evrope, in da bodo znali posredovati naše glavno sporočilo, to je, da si želimo več Evrope pri ključnih zadevah in manj Evrope pri nebistvenih stvareh. Tu se mi zdi, da se preveč vsi, tudi mediji, tudi morda kdo v naši stranki, preveč ukvarja s tem, kdo bo na katerem mestu, ker nenazadnje, pri evropskih volitvah imamo preferenčne glasove, ki lahko delajo čudeže.«

Da »ni tako zelo pomembno, ali prvi ali zadnji, ker vemo, da se da s preferenčnimi glasovi« ta vrstni red zelo spremeniti, je dejala tudi Novakova ob robu včerajšnje predstavitve knjige Evropski večeri Lojzeta Peterleta v Pen klubu. Ob tem je zagotovila, da med njo in evropskim poslancem zaradi kandidature ni nikakršnih nesoglasij.

Tudi Peterle ne vidi »nobene potrebe, da bi se govorilo o viharju v stranki«. Po njegovih besedah so nekaterih poskrbeli za širjenje lažnih novic. Kot je pojasnil, nikoli ni rekel, da bo ustanovil svojo stranko ali da bo šel h kakšni drugi. Finale z zaporedjem na listi za evropske volitve pa je zadeva izvršilnega odbora in njihovih pogledov na kriterije, ki vodijo do rezultata, je ocenil in izrazil prepričanje, sta z »Novakovo zmagovit tandem«.

Dodajmo, da je bila sinoči v Ljubljani v sklopu simpozija Izzivi pred evropskimi volitvami 2019 v organizaciji Fundacije Konrada Adenauerja, Inštituta Jožeta Pučnika, Inštituta Janeza Evangelista Kreka in Inštituta Antona Korošca tudi razprava, na kateri so predstavniki slovenskih krščansko-demokratskih strank, ki so v člani Evropske ljudske stranke, opozorili na pomen aktivacije državljanov v boju proti populizmu in ekstremizmom. Med drugimi je evropski poslanec Milan Zver iz vrst SDS potožil, da politike »čaka veliko dela« ter predlagal, da se slovenske krščansko-demokratske stranke združijo, gredo skupaj med ljudi in jih nagovorijo pred majskimi volitvami.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...