Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
10.01.2019, 13:54 Nataša Ličen

20 let revije Vzgoja

Pri Društvu katoliških pedagogov Slovenije so pred dvajsetimi leti ustanovili revijo Vzgoja, ki od takrat redno izhaja in je ob jubileju izšla že osemdeseta številka.

P. dr. Silvo Šinkovec, odgovorni urednik: »Napisali smo že več kot 4000 strani, kar je veliko. V revijo so lahko pisali različni avtorji, več kot tisoč, ki ustvarjajo tako na pedagoškem področju, kot tudi ljudje, ki so iz drugih ne strogo pedagoških področij, gospodarstveniki, politiki in številni drugi, ki pa prav tako razmišljajo o človeku in vrednotah. Naša revija je dragocena tudi zaradi interdisciplinarnosti, v večini strokovnih revij se piše večinoma znotraj svojega kroga, v reviji Vzgoja pa želimo pisati izven tega zaprtega koncepta, in vključevati različne vede, spraševati kaj kdo znotraj vseh teh ved razmišlja o človeku. Vede se morajo med seboj pogovarjati, če želimo imeti bolj celostni pristop do človeka. Drugače se lahko zapremo le v svoje notranje lastne koncepte, kar dolgoročno ni dobro za nobeno družbo in seveda tudi ne za vzgojo, ki je večplastni proces. Ko smo se vprašali, o čem bomo pisali, smo rekli o vzgoji, vzgoja je oblikovanje človeka, zato tudi naslov Vzgoja. Živeli smo in še živimo v času, v katerem je v šolskem sistemu poudarjeno predvsem izobraževanje, ravno zato, ker je manjkal ta antropološki koncept, posebej znotraj pedagogike. V teh zadnjih 20 letih smo pisali in pisali, pisal je širok krog ljudi v to našo revijo, in tudi zato je prišlo do tega, da ima vsaka osnovna šola danes pravno zahtevani vzgojni načrt. Zdaj se lahko pogovarjamo o kakovosti teh načrtov, tudi k temu je veliko prispevala strokovna revija Vzgoja.«

Prisluhnite celotni novinarski konferenci, na kateri so spregovorile tudi Erika Ašič, tajnica uredništva, ki je predstavila nekaj »najzgovornejših« statističnih podatkov, prof. Dragica Motik, tudi ena od sodelujočih avtorjev v reviji, predvsem pa kot bralka člankov revije Vzgoja o svojih izkušnjah z revijo, ki ji je pomagala tudi pri strokovnem udejstvovanju, ter prof. Helena Kregar, ki je revijo Vzgoja predstavila kot bralka in profesorica v Srednji šoli, kjer ji prebrane vsebine koristijo pri šolskem delu in jo vodijo k širšemu pogledu na potrebe ljudi.

V zadnji, 80. številki revije Vzgoja, pišejo: 

V rubriki Naš pogovor se je Silvo Šinkovec pogovarjal z dr. Milčkom Komeljem.

V rubriki Biti vzgojitelj pišejo, kako predelovati slabe izkušnje, da iz njih potegnemo dobro.

V rubriki Vzgojni načrt pišejo, kako z učenci raziskovati etične izzive.

V rubriki Starši pišemo o nasilju v družini, o tem, kako predelovati jezo ter o tem, kako je za otroke pomembna prosta igra.

V rubriki Področja vzgoje Milček Komelj predstavlja delo Natalije Juhart, grafiko Na trati, ki krasi tudi naslovnico revije. Predstavlja grafiko v povezavi z žariščno temo ter avtorico in njeno delo.

V rubriki Duhovni izziv objavljajo zapis o praznovanju ter o ljubezni v Prešernovem Krstu pri Savici.

V rubriki Izkušnje pa pišejo o tekmovanju v slovenščini.

Vabljeni na praznovanje, danes ob 17. uri bodo začeli s sveto mašo v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani, sledil bo pogovor in ob sklepu druženje.

Novinarska konferenca ob 20. letnici izhajanja strokovne revije Vzgoja
Novinarska konferenca ob 20. letnici izhajanja strokovne revije Vzgoja © Nataša Ličen

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...