Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kongres v Rimu (foto: splet Interris)
Kongres v Rimu

Vedno več mladih zapade v satanistične sekte

Slovenija | 09.11.2018, 11:48 Marjana Debevec

V Rimu poteka kongres o pasteh sekt, še posebej tistih satanističnih, v katere vsak dan zapade 15 novih mladih. O tem, kako ta pojav preprečiti, se pogovarjajo strokovnjaki s strani Cerkve, policije in medicinske stroke.

»Ko sem drugim škodoval, sem se počutil pomembnega in sprejetega. Prvič v življenju nisem bil sam. Šele danes pa se zavedam, koliko bolečine sem povzročil«, je na kongresu v Rimu povedal fant, ki je opisal svojo dolgo pot iz pekla satanistične sekte.

Mnogi mladi namreč zaradi občutka praznine v duši, ki so lahko posledica travmatičnih izkušenj v družini, iščejo izpolnitve tam, kjer se zdi, da so sprejeti, poroča spletni portal Interris. Prav nasprotno pa z njimi manipulirajo in jih zlorabijo za svoje namene. Žal pa se o satanističnih in drugih sektah v medijih skoraj ne govori. Razlogi so različni: od kočljivosti tematike, do varovanja zasebnosti žrtev, ali pa tudi zaradi strahu. Mnoge žrtve si o tem ne upajo spregovoriti, ker se bojijo za svoje življenje, ali pa jih je globoko v sebi sram.

Dejstva pa govorijo sama po sebi. Eksorcist Aldo Buonaiuto, ki deluje na področju pomoči žrtvam sekt preko brezplačnega telefona, je povedal, da je vsak dan 15 novih žrtev in več kot 5000 na leto samo v Italiji.

Kaj pa sploh so sekte? Gre za kriminalna združenja, ki od ljudi zahtevajo izvrševanje kaznivih dejanj. Skupni imenovalec vseh sekt je manipulacija in mentalno pogojevanje. To se ponavadi zgodi tako, da se žrtev oddalji od družine, družinske vezi pa nadomestijo odnosi v takšni skupnosti. Sledi proces indoktrinacije, ki vključuje magične ali kvazi verske simbole in odstranitev vsake možnosti odpora.

Osrednji je lik voditelja, ki z vsakim članom ustvari poseben odnos. V tem procesu žrtev izgubi zavedanje o nasilju, ki se izvaja nad njo. Pot ozdravljenja je zato dolga in boleča. Težko je namreč premagati travmo, obstaja pa tudi nevarnost, da znova zapade v sekto.

Kongres v Rimu bodo sklenili z govorom italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija in pozivom, da se o tem ne sme več molčati.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...