Blaž Lesnik
Miha Močnik
Andrej Šinko
16.11.2018, 12:27 Tone Gorjup

Sveti Leopold Mandić - zavetnik onkoloških bolnikov

Italijanska škofovska konferenca je svetega Leopolda Mandića, zavetnika spovednikov, razglasila še za zavetnika onkoloških bolnikov. Škofje so odločitev sprejeli pred včerajšnjim sklepom redne seje škofovske konference, ki je potekala v Rimu.

Škofje so v obrazložitvi zapisali, da se je zdravje p. Leopolda Mandića po njegovi zlati maši 22. septembra 1940 v Padovi začelo naglo slabšati. Izgubljal je težo, težko je požiral, bolečine so postajale vse hujše. Zdravniki so ugotovili, da ima tumor oziroma raka na požiralniku. Ta je hitro napredoval in p. Leopold je zadnji dve leti precej časa preživel v bolniški postelji. Hude bolečine in telesno slabost je premagoval z močjo vere in molitvijo v samostanksi kapeli, kjer je po svojih močeh spovedoval in tudi maševal. Ko se je 30. julija 1942 z molitvijo v kapeli pripravljal na sveto mašo, ga je obšla slabost, da se je nezavesten zgrudil. Po prejemu svetega maziljenja je izdihnil.

Sv. Leopold Mandić je bil leta 1905/06 vikar in spovednik pri kapucinih v Kopru. Rojaki, zlasti s Primorske, so tudi pozneje radi obiskovali njegovo spovednico v Padovi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Okrogla miza v Zavodu sv. Stanislava (photo: Rok Mihevc) Okrogla miza v Zavodu sv. Stanislava (photo: Rok Mihevc)

Pričevalcev nihče ne sme utišati!

Ob obletnici Radia Ognjišče je v dvorani Zavoda sv. Stanislava potekala okrogla miza na temo odnosa do polpretekle zgodovine. Gosta zgodovinarja dr. Jože Dežman in dr. Jože Možina sta v ...