Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Okvara avtomobila (foto: Pixabay)
Okvara avtomobila

Nepravočasno ukrepanje nas stane mnogo več kot odprava vzroka

| 18.10.2018, 09:49 Rok Mihevc

Tokratno Svetovalnico smo posvetili avtomobilom. Na kaj je treba misliti in kako ravnati, ko začne nagajati? Nekaj opozorilnih znakov je. Kateri so, sta nam v oddaji pojasnila vodja servisa Jurij Kočar in tehnični inštruktor Sašo Tomažič z AMZS-ja.

Pri AMZS v povprečju 6 od 10 napak odpravijo takoj, kar pomeni, da imajo že bogate izkušnje s terena in njihovi fantje po besedah Kočarja spadajo v sam vrh pomoči na cesti. »To dokazuje, da so naši člani in vozniki v varnih rokah.« Danes je mobilnost na prvem mestu ob vseh obveznostih, ki jih imamo, zato je pomembno, da svojo pot opravimo čim hitreje.

Najpogostejši razlog za ustavitev vozila je prazna baterija, ki jo rešujejo s samo menjavo akumulatorja na mestu. »Veliko je tudi zaklenjenih ali izgubljenih ključev, a tudi to rešimo brez stresa in poškodb.« Na vprašanje, kdaj ne smemo nadaljevati vožnje, je strokovnjak pojasnil, da je to tako kot pri semaforju. »Zelena, npr. za prižgane parkirne luči, pomeni, da je avto v dobrem stanju in lahko nadaljujemo. Rumena pomeni opozorilo, npr. prazna posoda za gorivo. Pri rdeči svetujemo, da se ustavimo, odpremo navodila za uporabo ali pa pokličemo ustrezno pomoč.« Večina novejših vozil pa je že opremljena z informacijskim zaslonom, ki opozorila tudi izpiše.

Jurij Kočar in Sašo Tomažič
Jurij Kočar in Saša Tomažič © Tanja Dominko

Starost vozila je ključna

Vsa opozorila, sploh pri novejših, je treba jemati resno in moramo v najkrajšem možnem času obiskati servis, kjer z diagnostično napravo preverijo napake. »Starejša vozila so še dopuščala toleranco, da si se kakšen teden vozil z lučko, danes pa imajo vozila vgrajene filtre prašnih delcev, ki se pri nepravilnostih zamašijo do te mere, da avto postane nevozen.« Tolerance pri motorju so postale tako nizke, da napak ne dopuščajo več.

Tempo življenja danes je tak, da se vedno mudi in v tej naglici se dogajajo tudi napake, kot je npr. napačno tankanje goriva. »Če to ugotovimo na licu mesta, pokličemo ustrezno pomoč. Ekipa rezervoar očisti in zamenja filter, posledic ni. Če pa nadaljujemo pot, ko prej ko slej pride do zaustavitve, ni dovolj, da se samo zamenja gorivo, potrebno je prezračiti in očistiti ves sistem.«

V posnetku oddaje prisluhnite tudi o opozorilih za motorna kolesa, o pnevmatikah, »ogrevanju« avtomobila in še nekaterih vprašanjih poslušalk in poslušalcev.


Oddajo je pripravila in vodila Tanja Dominko.

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...