Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič

FF: O jeziku in spolu večinoma ideološko

24.10.2018, 14:38 Marta Jerebič

S sinočnjo okroglo mizo na temo Jezik in spol, ki je potekala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, se je začel širši dialog o rabi ženske slovnične oblike za katerikoli spol v pravnih aktih omenjene fakultete. Razprava je bila polemična. Redki govorniki so se namreč problematike lotili izključno z jezikoslovnega vidika, drugi pa niso skrivali, da gre za ideološko jezikovno-politično odločitev.

Spomnimo – senat Filozofske fakultete je pred pol leta sprejel sklep, ki za 3 leta v pravnih aktih kot nevtralni zapoveduje le ženski spol. Le ena govornica, dr. Saška Štumberger z oddelka za slovenistiko, se je jasno zavzela za preklic tega sklepa, drugi so iskali nove rešitve – evidentiranih naj bi bilo že kar 10 predlogov, ali pa sklep fakultete zagovarjali z vidika zatiranja žensk, seksizma v jeziku ipd. Večinoma so besedo imeli slednji. Še vedno pa se ni oglasila Milica Antić Gaber, ki je glavna pobudnica omenjenega ukrepa in predsednica Delovne komisije. Spomladi bo na to temo tudi simpozij.

»Veliko bomo govorili, ampak zelo malo bomo verjetno povedali o jeziku. To, kar sem danes pogrešala je predvsem govor o jeziku, torej, kaj je ženski spol v jeziku,« je za naš radio povedala dr. Saška Štumberger in pojasnila, da se moški slovnični spol uporablja kot spolno nezaznamovano, ker je morfemsko manj obremenjen.

Tudi predsednik Komisije za slovenski jezik v javnosti pri SAZU-ju, prof. Boris A. Novak, ki je besedo kot eden od sklicateljev okrogle mize dobil v razpravi, nasprotuje odločitvi senata Filozofske fakultete. Meni, da so nejasne prihodnje posledice. Eden od govornikov je namreč že izrazil željo, da bi ženski in moški spol izmenično uporabljali v slovenski zakonodaji.

»Edino, kar je popolnoma jasno, je, da prihaja do medsebojnega izključevanja, da po eni strani zagovornice, zagovorniki tega ukrepa vse, ki izražajo pomisleke, označujejo za sovražni govor,« je dejal prof. Boris A. Novak.

Tudi sama sem se proti koncu več kot dvourne razprave oglasila. Kakšen odziv sem doživela, ko sem povedala, da sem z Radia Ognjišče, pa v rubriki Naš pogled, 30. 10., ob 14.30.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.