Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
06.11.2018, 13:45

Kritike Marakeški izjavi zaradi izenačevanja beguncev in migrantov tudi iz Slovenije

Mednarodni dogovor o varnih in urejenih migracijah, imenovan Marakeška deklaracija, ki ga je večina članic Združenih narodov podprla 14. julija, naj bi države potrdile na meddržavni konferenci 10. in 11. decembra. Gre za prvi tovrstni dogovor o upravljanju migracij, ki se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju perečega vprašanja. Določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Da dogovor le ni tako dober, ugotavlja vse več držav, tudi predsedujoča Evropski uniji Avstrija, ki se je od dogovora že umaknila. Da bi to morala storiti tudi Slovenija meni geopolitični analitik Laris Gaiser, na spletu pa se je pojavila še peticija proti dogovoru.

Med državami EU sta se od dogovora že umaknili Avstrija in Madžarska, pomisleke naj bi imeli tudi Poljska in Češka. Avstrija je odločitev utemeljila z bojaznijo, da bi se zaradi dogovora zabrisala meja med zakonitimi in nezakonitimi migracijami. Da podpore ne bo dala niti hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki tako kot Marjan Šarec ne bo šla v Marakeš pa je odjeknilo včeraj. Za Domovina.je je dogajanje okoli Marakeške izjave komentiral geopolitični strokovnjak Laris Gaiser, ki pravi, da je sicer res, da govorimo o dokumentu, ki uradno ni zavezujoč ampak tudi splošne deklaracije pod okriljem OZN-a lahko s časom pridobijo na pravni legitimiteti.

V pogovoru za Radio Ognjišče pa je Gaiser še dejal, da je Marakeška deklaracija v vsebini včasih zelo ohlapna pri ločevanju migrantov od beguncev in bi lahko, v večini primerov, bila v nasprotju z nacionalnimi zakonodajami. Glede na to, da se je v času pogajanja dokument precej spremenil in da prav avstrijska vlada, ki je imela na začetku pomembno vlogo pri oblikovanju vsebine in zdaj – v času njenega predsedovanja EU – odstopa od sporazuma in podpisa napovedanega OZN akta, bi moral biti signal slovenski vladi, da bi mogoče bilo vredno podrobno preučiti vsebino dokumenta, meni sogovornik.

Da je marakeška deklaracija sporna na treh točkah meni poslanec SDS Branko Grims. Prepričan je, da ni prav, da izenači migrante in begunce in vsem migrantom daje v bistvu enak status, ker praktično ukinja meje, in ker zahteva, da se o migrantih poroča samo še pozitivno, to se pravi, da se praktično cenzurira vse, kar bi bilo narobe.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Alojz Rebula (photo: Izidor Šček) Alojz Rebula (photo: Izidor Šček)

Umrl Alojz Rebula

Včeraj zvečer je v 95. letu starosti umrl slovenski pisatelj, esejist, dramaturg in prevajalec Alojz Rebula. Kot so sporočili njegovi svojci, bo pogreb v družinskem krogu. Žalna slovesnost bo v ...

Noč čarovnic (photo: splet) Noč čarovnic (photo: splet)

Noč čarovnic ali praznik nebes?

Medtem ko nas v teh dneh z vseh strani vabijo reklame na zabave ob dnevu halloweena, pa večina ljudi sploh ne ve, da je to pravzaprav praznik okultizma. Nekdanji satanist Zachary King je povedal, ...