Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež Frančišek po opoldanski molitvi pozdravil mlade romarje iz Maribora

Slovenija | 28.10.2018, 15:47

S slovesnim somaševanjem v baziliki svetega Petra v Vatikanu, ki ga je vodil papež Frančišek, se je končalo sinodalno zasedanje o mladih. Pri bogoslužju so sodelovali predstavniki mladih in družin, ki so v različnih jezikih izrekli molitve vernikov, prinesli darove za evharistijo in ob koncu svetemu očetu tudi segli v roko. Opoldne se je nato množica zgrnila na trg pred vatikansko baziliko, kjer je besede papeža Frančiška željno pričakovala tudi skupina mladih, ki je tja poromala iz Maribora.

Ob evangeljskem zapisu Jezusovega srečanja s slepim Bartimajem je papež Frančišek med sveto mašo ob sklepu sinode o mladih podal niz uvidov, ki se nanašajo na naš odnos do mladih. Ugotavljal je, da je Bartimaj, ki je bil Timajev sin, imel očeta, a je bil zapuščen. Sedel je sam ob poti. Ko je vpil k Jezusu za pomoč, ga je množica želela utišati. A Jezus je prisluhnil njegovemu vpitju. In ko ga je srečal, mu je dovolil govoriti. Da se Jezusu ne mudi in da si vzame čas za poslušanje, je ob tem poudaril papež Frančišek. Prav poslušanje je tako po njegovih besedah prvi korak, ki je v pomoč na poti vere. Gre za apostolat poslušanja - poslušati prej kot govoriti. "Mladim želim v imenu vseh nas, odraslih, reči: Oprostite nam, če vas pogosto nismo poslušali, če smo vam, namesto da bi vam odprli srce, napolnili ušesa. Kot Jezusova Cerkev vam želimo prisluhniti z ljubeznijo, prepričani o dveh stvareh: da je vaše življenje dragoceno za Boga, saj je Bog mlad in ljubi mlade, in da je vaše življenje dragoceno tudi za nas, pravzaprav potrebno za to, da gremo naprej."

Poslušanju po besedah svetega očeta sledi drugi korak pri spremljanju na poti vere, to je postati bližnji. Ob tem je spomnil na Jezusa, ki ni delegiral nekoga iz precejšnje množice, ki mu je sledila, ampak osebno srečal Bartimaja in ga nagovoril.

Papež Frančišek je nato kot tretjo potrebno držo navedel pričevanje. To je, kot je dodal, tretji korak. Kot je opozoril, mnogi sinovi, mnogi mladi kakor Bartimaj iščejo luč v življenju. "Ni krščansko čakati, da bi bratje, ki iščejo, potrkali na naša vrata. Morali bomo iti k njim, pri čemer pa ne prinašamo samih sebe, ampak Jezusa. On nas pošilja, kakor tiste učence, da bi spodbujali v njegovem imenu." Vera je vprašanje srečanja, ne teorije, je nadaljeval. V srečanju se Jezus približa, v srečanju utripa srce Cerkve. Ne bodo torej učinkovite naše pridige, ampak pričevanje našega življenja. Naj Gospod blagoslavlja naše korake, da bi mogli poslušati mlade, jim postati bližnji ter pričevati veselje našega življenja, ki je Jezus, je še dejal papež Frančišek.

Po opoldanski molitvi in blagoslovu je bilo med drugim mogoče zaslišati naslednje besede svetega očeta: "Prisrčno pozdravljam vas, drage romarje iz Italije in raznih dežel, zlasti mlade, ki prihajajo iz Maribora…"

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...