Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Molitev, rožni venec (foto: Rok Mihevc)
Molitev, rožni venec

Globine: Molitev »Oče naš« je izziv za vsakega, ki jo premišljeno izreka

| 18.09.2018, 07:50 Rok Mihevc

Znova smo se poglobili v molitev Oče naš, ki je nabor Jezusovih naukov o molitvi in je izziv za vsakega, ki jo premišljeno izreka. V oddaji Globine je bil z nami duhovnik p. Damjan Ristič.

Učenci so prosili Jezusa, naj jih nauči moliti, saj so videli, kako je povezan s svojim Očetom. »Ni šlo samo za molitvico, ampak tudi za življenje v dialogu z Bogom.« Oče naš je tako šola življenja, pravi p. Damjan Ristič. »Gospod nauči nas moliti, Gospod, nauči nas živeti.«

...pridi...

Beseda pomeni željo, izrekanje, povabilo in kličemo Boga, naj pride njegovo kraljestvo. »Kličemo ga v svoje življenje. Bog nam je blizu in je navzoč, vse božje lastnosti postajajo tudi naše in božje kraljestvo je nekaj precej ponižnega, če to primerjamo s človeškimi očmi.«

...k nam tvoje kraljestvo...

Jezus veliko govori o nebeškem kraljestvu in je sinonim, da naj Bog sam pride in naj bo navzoč, tako kot je v sinu, naj bo tudi v nas. »V kraljestvu je središče, iz njega izhaja moč in skrb. Želja, da Bog postane center našega bivanja in življenja. To je izziv za vsakega izmed nas, tudi krščansko skupnost, da je v središču res Bog.« In da kraljestvo prihaja k nam je znak ponižnosti kralja, pravi naš sogovornik.

...zgodi se tvoja volja....

To do določene mere pomeni, da se odpovemo svoji volji in se učimo zaupati v božjo, bolj kot v lastno. »Naša volja je namreč imela gotovo že negativne učinke na naše življenje in tudi druge. Božja volja je tema, s katero se veliko ukvarjamo in včasih se tu pri molitvi kar malo ustavimo, ker se vprašamo, ali si res želimo, da se zgodi božja volja. A stvari, ki se zgodijo po njegovi volji, imajo boljši izid kot se zgodijo po moji. Moramo pa to sami dopustiti, ker naš pogled je ozek in omejen, božji pa je vse viden.«

...kakor v nebesih, tako na zemlji...

Nebesa so kot prostranost bivanja, kot ga mi ljudje ne moremo dojeti. »Naj pride tvoje kraljestvo in naj bo tudi tukaj. S tem priznavamo, da je Bog suveren nad vsemi stvarmi in ga kličemo, ker smo spoznali, da je naš Oče in ne trinog, ki vlada z železnim žezlom.« Božje kraljestvo pa pomeni tudi konkretne stvari, odnosi in situacije v katerih smo.

Blaž Lesnik in p. Damjan Ristić
Blaž Lesnik in p. Damjan Ristić © ARO

...daj nam danes naš vsakdanji kruh...

Beseda »danes« ima več interpretacij, po besedah Rističa pa je to vezanost na ta trenutek, ne na prihodnost in prosimo, da Bog daje kruh za sproti. »Vsakič toliko, kolikor ga potrebujemo, ne na zalogo, ker se s tem učimo tudi zaupanja v njegovo previdnost.« Taki pogledi nas vodijo do osvoboditve nas samih in naših predstav, kaj vse moramo doseči, zgraditi...ampak ni nič »avtomatičnega«. Kruh ima tudi več pomenov, povezano z neko zgodovino in v prvi vrsti pomeni hrano, je pa to tudi prispodoba za božjo besedo.

...in odpusti nam naše dolge...

Izjava, ki govori o tem, kakšen oče je Bog. Je odpuščajoč. Prosimo ga lahko samo zato, ker vemo, da ima to lastnost, da odpušča dolge, grehe. Kaj so naši dolgovi? V prvi vrsti pomanjkanje ljubezni in vse kar iz tega izvira, tu so prizadeti naši odnosi, zdravje... Če nam Bog odpusti imamo upanje, da bomo živeli drugače.

...kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom...

Gre za zavezo. Ne more biti, da delam kar hočem in mi Bog odpusti. Ne gre za to, treba je stvari popraviti. Če si nekoga prizadel in se tega zavedaš, popravi to napako. Vsi gojimo kakšne zamere, a kaj imamo od tega? Zamera nas vedno prizadene znova in znova, lahko živimo v krču. Če pa se naučimo odpustiti imamo priložnost, da zaživimo.

...in ne vpelji nas v skušnjavo...

Bog ne skuša, to je delo nekoga drugega. Zapeljuje nas naša narava, drugi ljudje. Zato so vedno pogostejša razmišljanja, da se skušnjavo nadomesti z besedo »preizkušnja«.

...temveč reši nas hudega. Amen.

Reši nas zla ali Hudega, torej nekoga, ki nam ne želi dobro, sovražnika, satana. Hudo v življenju imamo, se nam dogaja, prav je, da najdemo način, kako se hudega izogniti ali ga odgnati. Ne gre pasivnost, zmolim in čakam. Če sem to molil, naj to naredim.


 

Oddajo je pripravil in vodil Blaž Lesnik.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...