Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kitajski kristjani (foto: Asianews)
Kitajski kristjani

Saje: Sporazum med Kitajsko in Vatikanom Božje znamenje za naš čas

Svet | 29.09.2018, 00:56 Marjana Debevec

Še vedno odmeva sporazum, ki sta ga podpisala Vatikan in Kitajska. Po besedah vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina gre za dogovor pastoralne narave, ki so ga pripravljali več let. Papež pa je v pismu kitajskim katoličanom pojasnil, da je bil ta korak potreben, saj ni normalno, da je morala Cerkev toliko desetletij delovati v ilegali.

Po besedah pravnika dr. Andreja Sajeta je omenjeni začasni sporazum izjemno pomemben, saj je velik korak v prizadevanjih, da se reši situacija na Kitajskem. Tam je namreč Cerkev že več kot 50 let razdeljena na državno Cerkev, kjer škofe imenuje komunistična oblast, in na drugo Cerkev, ki je zvesta papežu in je del vesoljne Cerkve.

»Je pa nekako Cerkev v tajnosti, lahko bi rekli v katakombah, ne živi svobodno. In to je prvo znamenje, da kitajska oblast prizna papežu vrhovno oblast pri vodenju Cerkve. To se pozna tudi pri tem, da so se dogovorili, da bo tiste škofe, ki jih izberejo ljudje kot verujoči v posamezni škofiji in jih potrdi tudi legitimna politična oblast, dokončno potrdil tudi rimski papež. Šele potem bo imenovanje novih škofov veljavno. To je izjemno pomemben trenutek, ki je sad dolgotrajnih prizadevanj – več kot deset let so si prizadevali za ta dogovor«, je povedal dr. Saje.

Seveda pa ostaja odprto še vprašanje statusa drugih škofov državne Cerkve, med katerimi jih je bilo sedem sprejetih v polno občestvo s Katoliško Cerkvijo. »Vendar po korakih in z veliko potrpežljivostjo se mi zdi, da se odpirajo nove poti. Vemo, da je Kitajska prostor, kjer Cerkev zelo hitro raste, tako katoličanov, kakor pripadnikov drugih veroizpovedi kot so evangeličani in se mi zdi, da je to Božje znamenje za naš čas ter tudi sad molitve in prizadevanj ne samo papeža in njegovih sodelavcev, ampak tudi mnogih, ki molijo za edinost Cerkve, pa tudi za mir v svetu«, sporazum med Vatikanom in Kitajsko še ocenjuje dr. Andrej Saje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.