Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kitajski kristjani (foto: asianews.it)
Kitajski kristjani

Papež: Jaz sem odgovoren za sporazum s Kitajsko

Svet | 26.09.2018, 12:46 Marta Jerebič

Začasni sporazum med Vatikanom in Kitajsko o imenovanju škofov, ki je bil podpisan v soboto, ni neka improvizacija, ampak sad večletnega potrpežljivega dialoga, je papež včeraj dejal novinarjem na letalu, ko se je vračal s potovanja po baltskih državah. Da bi razumeli njegov namen, je kitajskim katoličanom in vsem vernikom po svetu napisal pismo, v katerem je poudaril, da vera spreminja zgodovino. Izrazil je upanje, da bo sporazum pomagal ozdraviti rane preteklosti, vzpostaviti in ohraniti polno občestvo z vsemi kitajskimi katoličani ter spodbudil prenovljeno prizadevanje za oznanjevanje evangelija. Dogovor že prinaša konkretne sadove, saj se bosta dva kitajska škofa lahko udeležila oktobrske sinode mladih v Vatikanu.

»Jaz sem odgovoren za podpis sporazuma,« je papež dejal novinarjem na letalu, ki so v vprašanju izpostavili obtožbe upokojenega hongkonškega škofa, kardinala Josepha Zena, češ da je Sveti sedež razprodal Cerkev na Kitajskem in da naj državni tajnik kardinal Pietro Parolin zato odstopi.

Frančišek je poudaril, da ob sklepanju mirovnega sporazuma ali pa pri pogajanjih obe strani vedno nekaj izgubita.

Pojasnil je, da so vatikanski predstavniki škofe, ki so bili posvečeni nezakonito, temeljito preučili. Njihove dosjeje je dobil na mizo in, kot je dejal, sam nosi odgovornost tudi za podpise odlokov, s katerimi so sprejeti v polno občestvo z Rimom. Jasno pa je, da bo nove škofe imenoval papež, je še dejal Frančišek.

V pismu kitajskim katoličanom in vernikom po svetu je pojasnil, da je bilo treba najprej rešiti to vprašanje, če želijo omogočiti oznanjevanje evangelija in edinost v Cerkvi. Da je morala ta na Kitajskem delovati skrivno, ni normalno, je zapisal.

Škofe, ki so bili sprejeti v polno občestvo, je pozval h konkretnim dejanjem edinosti, vernike pa, naj pomagajo iskati dobre kandidate za škofe, ki bodo pastirji, ne funkcionarji.

Na pastoralnem področju so vsi poklicani, da presegajo pretekle delitve in nasprotovanja, si z dejanji prizadevajo za spravo in občestvo, na civilni in politični ravni pa jih poziva, naj bodo dobri državljani.

Ob bližajoči se sinodi je mlade spodbudil, naj sodelujejo pri gradnji prihodnosti svoje države, naj gredo proti toku in s svojim navdušenjem vsem ponesejo veselje evangelija.

Vse vernike po svetu pa je spodbudil, naj cenimo duhovno in kulturno dediščino kitajskih katoličanov. Ti morajo čutiti, da na poti, ki je pred njimi, niso sami, je še zapisal papež in tudi pri splošni avdienci dejal, da je pred nami pomembna naloga: »Poklicani smo, da z gorečo molitvijo in bratskim prijateljstvom spremljamo naše brate in sestre na Kitajskem. Vedo, da niso sami. Celotna Cerkev moli z njimi in zanje.«

Zadnji poziv je papež namenil kitajskim oblastem, od katerih pričakuje nadaljevanje dialoga.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...