Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež z litvansko predsednico (foto: Vatican news)
Papež z litvansko predsednico

Papež prispel v Litvo

Svet | 22.09.2018, 11:15 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne prispel v Litvo, kjer bo ostal do jutri zvečer. V ponedeljek bo v okviru svojega 25. mednarodnega potovanja obiskal Latvijo, v torek pa še Estonijo, kjer je le odstotek katoličanov, skoraj polovica prebivalcev pa se je izreklo za neverujoče.

V Vilni je svetega očeta sprejela predsednica Litve Dalia Grybauskaitéova. Zagotovila mu je, da so skupaj z njim pripravljeni sprejeti izziv in združiti vse moči za izgradnjo bolj človeškega sveta, kjer bo manj revščine in bolečine ter več sočutja. Po zasebnem srečanju z njo, je papež nagovoril predstavnike oblasti. Spomnil je na litvansko geslo: gostiti razlike. Zato so po njegovih besedah poklicani preko dialoga, odprtosti in razumevanja postati most med evropskih Vzhodom in Zahodom.

Frančišek je drugi papež papež, ki se je odpravil v baltske države, potem ko jih je pred 25. leti obiskal Janez Pavel II. Takrat je bilo še vse v znamenju padca komunizma. Danes pa kljub verski svobodi v državi ni prišlo do razcveta vere. V Litvi, kjer so več stoletij živeli ljudje različnih narodnosti in verstev in so ga Judje celo poimenovali severni Jeruzalem, je Frančišek začel svoje potovanje po omenjenih državah.

Predsednica države je spomnila na leta preizkušenj zaradi komunističnega režima, ko so ljudje edino rešitev našli v globoki veri. 17 let so neustrašni verniki v tajnosti izdajali in širili svoj časopis. Nobena KGB njihove vere ni uspela zatreti, je zatrdila predsednica.

Tudi papež Frančišek se je navezal na trpljenje in celo mučeništvo, ki so ga morali v 100 letnici svoje neodvisne države prestati. Vse to naj vedno ohranjajo kot dušo svojega naroda, ki je prinesla številne sadove. Med njimi je tudi litvanska gostoljubnost. V Litvi so namreč vse do prihoda totalitarnih ideologij živeli skupaj različni narodi in verstva. »Če pogledamo na svet, v katerem živimo, kjer so vedno glasnejši glasovi, ki sejejo razdeljenosti in nasprotovanja ter pogosto zlorabljajo negotovosti in konflikte ali pa trdijo, da je edini način za zagotavljanje varnosti in obstoja neke kulture v odstranitvi drugih kultur, prinašate vi Litovci neko misel: ’gostiti razlike’. Preko dialoga, odprtosti in razumevanja lahko le-te postanejo most med Vzhodom in Zahodom«, je prepričan Frančišek. Na lastni koži so namreč izkusili, kaj pomeni, če nekdo vsili le en sam model življenja. Papež je ob sklepu še zaželel, da bi mladi v Litvi našli prihodnost upanja, ki jim pomagala biti nosilci družbenega življenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...