Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež na letalu (foto: vaticannews.va)
Papež na letalu

Papež novinarjem: Presodite sami!

Svet | 27.08.2018, 09:12 Marta Jerebič

Papež, ki se je v soboto in nedeljo mudil na Irskem ob svetovnem srečanju družin, je, kot običajno na povratnem letu, odgovarjal na vprašanja novinarjev. Več vprašanj se je nanašalo na spolne zlorabe. Katoličane je pozval, naj spregovorijo takoj, ko nekaj opazijo. Opozoril je namreč, da velikokrat starši prikrijejo zlorabo s strani duhovnika, ker ne verjamejo svojemu otroku. Največ pozornosti pa je vzbudilo vprašanje v zvezi s poročilom nekdanjega nuncija v ZDA, Carla Maria Viganòja. Ta je zapisal, da je bil Sveti sedež že vse od leta 2000 seznanjen z obtožbami proti sedaj že nekdanjemu ameriškemu kardinalu Theodorju McCarricku. Frančiška zato poziva k odstopu.

Papež je Viganójevo poročilo prebral včeraj zjutraj. Novinarjem je dejal, naj ga tudi sami pozorno preberejo in presodijo. Sam o tem ne bo govoril, saj se mu zdi, da dokument pove vse. »Imate zadostne novinarske spodobnosti, da na podlagi svoje strokovne zrelosti izluščite odgovor,« je dejal. Mediji sedaj ponujajo različne interpretacije. Katoliški pišejo, da je treba Viganójeve obtožbe vzeti z določeno mero zadržanosti.

Theodore McCarrick je obtožen spolnih zlorab semeniščnikov, ko je deloval v New Yorku. Kot piše portal Vatican Insider Viganójevo poročilo želi vso odgovornost preložiti na sedanjega papeža. Da se ni ukrepalo že leta 2000, Viganó med drugim krivi takratnega državnega tajnika Angela Sodana. Meni, da je McCarricovo imenovanje za nadškofa v Washingtonu in v kardinalski zbor Sodanovo delo, saj je bil Janez Pavel II. že zelo bolan. Kar ne drži. Takratni prefekt Kongregacije za škofe, ki je bil blizu Janezu Pavlu II., se je po Viganójevih besedah pisno izrekel proti imenovanju McCarricka. Kako je torej možno, da nihče ni blokiral teh imenovanj, se sprašuje Vatican Insider.

Drugi krog obtožb proti McCarricku se je pojavil leta 2006. Viganó je pripombe o tem poslal takratnemu državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju. Benedikt XVI. se je leta 2009 oziroma 2010 odločil, da sproži ukrepe proti McCarricku, med drugim, da ne sme bivati v semenišču, javno maševati ali potovati. A kot dodaja Vatican Insider, je dovolj nekaj brskanja po internetu in lahko vidimo, da McCarrick teh domnevnih Benediktovih ukrepov, ki so bili tajni, ni upošteval. Kako to, da so ukrepi ostali tajni in nihče papeža ni obvestil o neupoštevanju le teh, se znova sprašuje Vatican Insider.

Zadnje poglavje se nanaša na leto 2013. Papež Frančišek je Viganója v zasebni avdienci povprašal o McCarricku. Viganó mu je odgovoril, da ima Kongregacija za škofe proti kardinalu cel dosje. Viganó v 11 strani dolgem poročilu ne piše, da je tisti dan ali kdaj drugič dokumente z obtožbami predal novemu papežu. A teh nekaj besed, ki jih je izmenjal s papežem Frančiškom, mu po pisanju Vatican Insiderja zadošča za trditev, da Frančišek ni ukrepal.

Kot dodaja portal, je Frančišek takoj, ko se je letos pojavila konkretna obtožba proti McCarricku, slednjemu zaukazal umik v pokoro in ga izključil iz kardinalskega zbora. Slednje je prva taka sankcija v zgodovini Cerkve. Do letos, ko se je začel uradni kanonski postopek proti njemu, so se obtožbe nanašale na homoseksualne odnose z odraslimi.

Ostaja vprašanje, zakaj je Viganó, ki je bil nuncij v ZDA od leta 2011 do leta 2016, s tem svojim poročilom čakal do sedaj …

Ameriški portal Crux k analizi dodaja, da Viganó v poročilu obtožuje 32 visokih cerkvenih dostojanstvenikov, njegovi komentarji pa temeljijo zgolj na domnevah. Ko nekdo tako na lahko širi te obtožbe in operira s teorijami zarote, je težko reči, kako resno naj jih vzamemo. Viganó ima poleg tega zgodovino – bil je ključni igralec v škandalu Vatileaks. Med objavljenimi dokumenti je bilo tudi njegovo pismo, ki ga je napisal Benediktu in Bertoneju in v katerem je protestiral proti svojemu imenovanju za nuncija v ZDA, saj je hotel ostati v vatikanskem governatoratu.

Viganó poleg tega nima ravno čiste zgodovine, kar zadeva prikrivanja spolnih zlorab. Za nek primer je zahteval uničenje dokumentov.

Po mnenju Cruxa ne moremo niti mimo vtisa, da je vse to cerkveno-politično orkestrirano, saj Viganó za nekatere poimensko navaja, kdo naj bi pripadal homoseksualnim tokovom. Kardinala Bertoneja na primer obtožuje, da je pripomogel, da je na odgovorna mesta v kuriji in v Cerkvi prišlo veliko homoseksualcev.

Kot dodaja Vatican Insider, poročilo lahko očitno umestimo med notranje cerkvene bitke, ki pa jo s pridom uporablja protipapeška medijska in tradicionalistična galaksija. Crux zato priporoča, da je treba Viganojevo poročilo brati z mešanico radovednosti in zdravega skepticizma.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.