Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Debela toča je klestila po Beli krajini. (foto: Župnija Črnomelj-Dragatuš.)
Debela toča je klestila po Beli krajini.

Črnomaljska katastrofa kliče po solidarnosti

Slovenija | 11.06.2018, 14:15

Po petkovem neurju s točo, ki je najhuje prizadela občino Črnomelj, nadaljujejo odstranjevanje posledic in ocenjujejo škodo. Ta naj bi po prvih ocenah dosegla tri milijone evrov. Po neurju so se mnogi znašli v stiski. Sredstva za tiste, ki jih je ujma pahnila na rob, je začela zbirati tudi Slovenska Karitas. Donacije zbirajo na namenskih računih oziroma preko SMS sporočil.

Škodo še ocenjujejo, a bo večmilijonska

Po petkovem uničujočem neurju s točo nad Belo krajino so gasilci še vedno na delu. Za silo so pokrili približno 800 streh, konec tedna jim je priskočilo na pomoč tudi mnogo kolegov iz ostalih društev in s Hrvaške. Danes bodo objavili prvo oceno škode za predlog vladi, je pa večmilijonska, zato upajo na državno pomoč. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je za jutri sklicala izredno sejo tamkajšnjih svetnikov. Močno sta bili poškodovani tudi stavbi osnovne šole Loka in vrtca na Čardaku, zato je večina vrtčevskih otrok, ki imajo varstvo, danes ostalo doma. Pouk je potekal nemoteno. Na občini pozivajo, da je treba škodo dokumentirati.

V cerkev zamaka zaradi počene strehe.
V cerkev zamaka zaradi počene strehe. © Župnija Črnomelj-Dragatuš.

Da je stanje resno, nam je potrdil tudi župnik Gregor Kunej, ki je obiskal večino potolčenih vasi v župnijah Črnomelj in Dragatuš. »Katastrofa je najbolj vidna v strehah, avtomobilih, a to še zdaleč ne bo vsa škoda in tisto, kar bodo ljudje čutili kot posledico. Tu je ogromno kmetij, gospodarskih poslopij, nekatere družine imajo pet, šest, sedem uničenih streh, ves pridelek. Mnogi nimajo zavarovanih hiš in streh. Pretekle izkušnje kažejo, da s strani državnih institucij morda res prihajajo pomoči, vendar gre največkrat za posojila, ki jih morajo ljudje odplačevati. Zato mislim, da se bomo resničnih posledic zavedali šele čez čas, ko bomo ugotovili, da so ljudje, ki so bili prizadeti v tej nesreči, ostali sami ali pa z velikimi dolgovi.« Se pa na drugi strani ljudje v stiski povezujejo, predvsem pomoč gasilcev je izjemna, pravi župnik. »Če tega ne bi bilo, si sploh ne predstavljam, kako bi lahko to prvo pomoč, ublažitev, ko je teklo v hiše, ko je bilo vse preluknjano, sploh mogli sanirati.« Mnogo duhovnikov je napovedalo, da bodo nabirke namenili Župnijski Karitas Črnomelj (SI56 0243 4009 1949061).

»Žalostno je za nas, Slovence, da moramo dobiti take katastrofe, ki nam dokažejo, koliko dobrote in srčnosti je še v nas, ki pa si jo v normalnih in mirnih vsakodnevnih razmerah težko pokažemo in izkazujemo,« je še povedal črnomaljski župnik, ki pravi, da ljudje kljub vsemu z optimizmom gledajo naprej, prebivalce, pa tudi duhovnike prizadetega območja pa priporoča v molitev. Župniji Dragatuš in Črnomelj imata manj poškodovane strehe štirih podružničnih cerkva in eno povsem uničeno. »Glede na to, da imamo v obeh župnijah 30 streh, smo jo kar dobro odnesli,« je optimističen župnik Gregor Kunej. 

Škoda na sakralnih objektih Črnomelj-Dragatuš.
Škoda na sakralnih objektih Črnomelj-Dragatuš. © Župnija Črnomelj-Dragatuš.

Karitas zbira denar

Slovenska karitas se je tako pridružila Rdečemu križu pri zbiranju denarja za pomoč prizadetim v toči v Beli Krajini. Poškodovanih je več sto stanovanjskih objektov. Za prvo pomoč je Karitas že namenila 10.000 evrov, s katerimi bo pomagala najbolj prizadetim pri začasnih ukrepih. Zbran denar bo namenjen socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokritju stroškov nakupa strešnikov, ureditvi streh, ki so bila pokrita z salonitno kritino in drugo kritino ter menjavi poškodovanih stekel. Prošnje za pomoč je mogoče oddati na župnijsko karitas Črnomelj in Škofijsko karitas Novo mesto, ki bosta v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi koordinirali pomoč, ali pa na Slovensko katitas za namen »Neurje 2018«. Pomagate lahko tudi z SMS sporočilom KARITAS na 1919, s katerim boste prispevali 1 eur za strešnik.

Svoj dar lahko prispevate na:

SLOVENSKA KARITAS

Kristanova ulica 1

TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 201

Namen: NEURJE 2018

Pomoč za konkretno družino iz Črnomlja zbirajo tudi v Zavodu ŽIV!M. Več informacij ima Franci Pečnik, vodja programa PreŽIV!M: franci@zavod-zivim.si ali na 040665171.

Mobilna cenilna enota Triglav

Zavarovalnica Triglav bo po neurju s točo, ki se je pretekli teden razbesnelo nad vzhodnim delom države, v Črnomlju postavila mobilno cenilno enoto. Namenjena je za ogled in cenitev avtomobilskih škod v primeru masovnih škodnih dogodkov. Za obisk omenjene mobilne poslovalnice naj zavarovanci čim prej pokličejo dežurni brezplačni številki 080 555 555 ali 080 2864. V Zavarovalnici Triglav sicer o višini in obsegu škode (še) ne morejo govoriti. Prve ocene bodo znane v prihodnjih dneh.

Slovenija, Sociala
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...