Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Veselimo se polnega sadnega drevja!

| 01.06.2018, 16:15 Rok Mihevc

Po dveh letih pozeb se veselimo dobrega nastavka plodov na naših sadnih drevesih in v teh dneh smo že deležni češenj in nekaterega jagodičevja. Ker je tudi na tem področju veliko vprašanj in težav, smo tokratno Svetovalnico posvetili tej temi. Z nami je bil vodja sadne drevesnice Studenec, Matjaž Maležič.

Maležič je uvodoma opozoril, da smo kljub vsemu nekaj pozebe le imeli, a smo jo kar hitro pozabili. »Januarja so bili sokovi že v drevju, februarski mraz pa je nato nekaj sadja vzel, predvsem pri koščiščarjih.« Tudi nekatera drevesa so malo prizadeta in se sem in tja opazi, da niso v tako dobri kondiciji, kot bi lahko bila. Pri jablanah oz. drugem glavnem sadju, pa je pridelek krasen, ugotavlja naš gost.

»Kljub temu, da se je narava letos obirala, je bil hiter preskok v toplo vreme in je nadoknadila čas. In zdaj so dela tam, kjer morajo v tem času biti.« Letos imamo tako končno dovolj sadja, mogoče celo preveč in bo potrebno redčenje. Kako je treba postopati v teh primerih pa prisluhnite v posnetku.

Vprašanja poslušalk in poslušalcev: o zanimivem sadežu, sibirski borovnici (3.00), koliko jabolk pustiti na mladem drevescu (6.00), kako se odločiti katere plodove v istem šopu odtrgati in ali je bolj odrezati plod na peclju s škarjami, da ne bi poškodovali plodov (8.00), zakaj narava sama ne redči plodove (11.00), kako ravnati z ribezom, da preprečimo zamehurjanje listov (12.15), kako je z izrezovanjem rodnih vej pri robidi in kateri minerali so potrebni (15.30), kateri plod odstraniti (18.30), pritlikava jablana je polno po 10 do 12 jabolčkov, koliko jih porezati (20.0), zakaj mlade maline odmrejo (21.40), se lahko češnje obrezuje tudi tako, da se jih obreže med obiranjem (23.15), kako je z obrambo pred ušmi (25.30) in ali se lahko porežejo dolge vitre pri drobnem kiviju (28.15). Vabljeni k poslušanju!

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...