Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar

Papež Frančišek ob 120-letnici prihoda Frančiškanov na Brezje prejel v dar serafinski rožni venec

16.05.2018, 15:07 Rok Mihevc

Rim je te dni gostil mednarodno konferenco o svetiščih in romarjih v Srednji in Vzhodni Evropi. Skupaj s papeškim svetom za novo evangelizacijo jo je pripravilo madžarsko veleposlaništvo pri Svetem sedežu. Tam so bili tudi predstavniki naše države, med njimi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj ter direktorica Romarskega urada na Brezjah Andreja Eržen Firšt in rektor brezjanskega svetišča pater Robert Bahčič. Danes so se udeležili avdience pri papežu Frančišku. Med kratkim srečanjem mu je Eržen Firštova ob 120-letnici prihoda Frančiškanov na Brezje podarila v dar serafinski rožni venec.

K sodelovanju je bilo povabljenih več veleposlaništev pri Svetem sedežu, poleg slovenskega še hrvaško, češko, slovaško in poljsko. Naš veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj se je obrnil na Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje in jih povabil k sodelovanju. »Konference o romarskem turizmu sta se udeležila dva predstavnika iz Slovenije, direktorica Romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt in predstojnik narodnega svetišča p. Robert Bahčič. Osnovna tema pogovorov je bila, kako povezati romarske urade različnih držav, jih bolj vključiti v paket nacionalnih turističnih gospodarstev in s tem tudi povezati regijo, ne samo posameznih držav. Iz številnih nastopov se je pokazalo, da romarski turizem v zadnjem obdobju močno raste, zato moram reči, da je bilo spodbudno, ko smo na veleposlaništvu v stikih z ministrstvom za gospodarstvo ugotovili, da gre za skupen interes, tako države kot slovenskih romarskih centrov. Pričakovati je, da v naslednjem obdobju STO, ministrstvo za gospodarstvo in vsi, ki delujejo na slovenskem romarskem trgu, strnejo vrste in naredijo še več korakov za bolj izrazito in učinkovito promocijo ter delovanje te vrste turizma v Sloveniji,« je po srečanju dejal veleposlanik Kunstelj.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © ARO

»Z majhnimi koraki se delajo dolge poti in moram priznati, da sem izredno vesela, da smo se lahko udeležili te konference z naslovom Svetišča in romanja tukaj v Rimu na povabilo veleposlanika RS pri Svetem sedežu gospoda Kunstlja. Imeli smo priložnost srečati veliko sodelavec iz ostalih svetišč in z njimi izmenjati naše izkušnje. Prepričana sem, da nam bo to zelo pomagalo pri našem delu v prihodnje,« pa je po svojem nastopu dejala direktorica Romarskega urada na Brezjah Andreja Eržen Firšt. »V predavanju sem predstavila zgodovino krščanstva v Sloveniji, saj so želeli, da se iz vsake države naredi en uvod - kako je sploh prišlo do krščanstva v državi, katere so bile pomembne osebnosti, kdo so naši svetniški kandidati, katera so naša romarska svetišča, seveda s poudarkom na Brezjah, in tudi kakšen je položaj romarskega turizma pri nas.« Kot je dodala, da je šlo za zelo »priložnost za promocijo naše države v Rimu, v Vatikanu. Gre tudi za izmenjavo izkušenj ter spodbudo za prihodnje delo«.

Na konferenci
Na konferenci © www.marija.si
Predstavitvam posameznih držav je sledila okrogla miza, na kateri je o tem področju in možnih skupnih projektih poleg ostalih udeležencev spregovoril rektor brezjanskega svetišča pater Robert Bahčič. »Vsa ta srečanja, ki smo jih imeli danes v Rimu, vedno znova govorijo, kako je potrebno med seboj sodelovati. Če se med seboj ne poznamo, ne moremo sodelovati. Kot primer naj spomnim na predstavnika hrvaške, ki je povedal, da se velikokrat peljejo mimo Brezij, pa sploh niso vedeli, da je tam kakšno svetišče. Sedaj, ko so izvedeli veliko več, bodo z veseljem prišli, tako smo se že dogovorili za srečanje v mesecu juniju. Zdi se mi, da vedno znova premalo predstavljamo in govorimo drugim o naših svetiščih v Sloveniji. Šele potem, ko to slišijo, se zavejo, kakšno bogastvo je pri nas, in sem zelo vesel, da lahko spregovorimo o vseh teh prizadevanjih v Cevki na Slovenskem, o romarskem turizmu in o vsem, kar ponujamo. Tukaj še posebej čutim, da sta z nami Božji blagoslov in Marjino varstvo. Naj nas Marija v tem mesecu maju -in ko danes začenjamo devetdnevnico na čast Mariji Pomagaj- zares spremlja in nam daje novih moči, vse tiste, ki pa priromajo v naše svetišče, pa naj napolni s svojim mirom,« je dejal p. Robert Bahčič.

Oba sta se udeležila tudi avdience na trgu sv. Petra. Andreja Eržen Firšt je še vedno vsa pod vtisom srečanja s papežem: "Nekateri smo imeli čast, da smo se med avidenco tudi osebno srečali s papežem Frančiškom. Segla sem mu v roko, podarila rožni venec in ga pozdravila v imeniu naše dežele, povabila sem ga v Slovenijo. Rožni venec je serafinski rožni venec, ki smo ga pripravili ob 120. letnici prihoda Frančiškanov na Brezje. Vse je resnično bilo v smislu "Veselite se in radujte se", kot je v nagovoru poudaril sveti oče."

Mednarodna konferenca o svetiščih in romanjih
Mednarodna konferenca o svetiščih in romanjih © www.marija.si

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.