Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik

Zelenjavna Svetovalnica s sestro Nikolino

09.04.2018, 12:27 Matjaž Merljak

Je že tako, da rdečo nit kontaktnih oddaj določate poslušalci. Tudi pri oddajah s sestro Nikolino je tako. Potem ko smo prejšnjič, to je bilo v velikem tednu, govorili o pripravi jedi za velikonočni žegen, je tokrat na vrsto prišla zelenjava: od solate do omake iz regrata, grahove juhe, ješprenja z zelenjavo, omake iz jajčevcev, brokolijev narastek ...

Sestra Nikolina svetuje, da zelenjavo uživamo čim bolj svežo, sicer pa je - še posej solate - ne namakamo v vodi, jo samo operemo in odcedimo. Tiste, kar ne moremo zaužiti sveže, damo v malo slano vrelo vodo in takoj ko je kuhana, jo odcedimo. To vodo lahko uporabimo za zalivanje zrezkov, pečenke ali damo v juho. Druga možnost je praženje, ki naj bo kratko. Naprimer: svežo, suho, odcejeno špinačo damo na vroče olje z malo čebule, po eni minuti obrnemo in nato pražimo še eno minuto. To fino sesekljamo ali zmiksamo. Za omako na maščobi popražimo malo moke, dodamo zelenjavo, zalijemo z mlekom in pusti vreti. Začinimo s česnom, po želji dodamo še zelen peteršilj. Blanširanje jedi, še posebej za skrinjo, naredimo v neslani vodi.

Omako iz regrata pripravimo tako kot omake iz špinače ali radiča, a v isti sapi je dodala, da pri tem načinu priprave veliko koristih snovi (mineralov, vitaminov) uničimo. Če že moramo, naj bodo postopki termične predelave kratki - zelenjava bo okusnejša in ohranili bomo veliko kakovostih snovi.

Za grahovo juho - porabili bomo grah iz skrinje - lahko dodamo korenček, še kakšno drugo zelenjavo iz skrinje, gomolj ali steblo zelene, koruzo iz konzerve .... Narezano zelenjavo pražimo na čebuli, nato zalijemo in šele potem dodamo grah. Juha bo bolj gosta, če bomo zakuhali krpice iz testenin, bolj kremasta pa bo, če bomo pri praženju dodali še kakšen krompir.

Tiste, ki bodo pripravljale ješprenj z zelenjavo, naj ga vsaj zjutraj namočijo ter potem v tej prvi vodi skuhajo do vrenja. To vodo odlijejo in zalijejo s svežo. Znova naj zavre, vmes si narežejo zelenjavo in jo dodajo. Zelo dober okus da sveža paprika.

Jajčevce za omako narežemo na kocke in jih popražimo na čebuli, posolimo, dodamo česen ali čemaž ter paradižnik. Jed je pripravljena, ko je vse skupaj zmehčano.

Čemažev kruh bi sestra Nikolina pripravljala enako kot pehtranovo potico: po razvaljanem testu bi potresla narazen čemaž, zavila, vzhajala in spekla.

Za regratovo solato z ocvirki ali zaseko naj to slednje prej popražijo, da bo toplo in dodajo na solato tik pred serviranjem. K taki solati se poda tudi nekaj kuhanega jajca ali krompirja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...