Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tone Gorjup
Domača šunka sreča samo sol, česen, poper in nekaj drugih začimb ter dim... (foto: Kodila)
Domača šunka sreča samo sol, česen, poper in nekaj drugih začimb ter dim...

Iz arhiva: Zapovedi kuhanja velikonočne šunke

29.03.2018, 18:22 Robert Božič

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Mesarski mojster Janez Kodila pravi, da je oboje najbolj odvisno od kvalitete mesnine, ki jo izberemo, v drugem koraku pa tudi od načina priprave.

Ob obisku trgovin in nakupovalnih centrov seveda lahko opazimo, da je ponudba mesnin zelo velika in raznolika, odgovor na vprašanje, kako izbrati tisto, kar nas ne bo razočaralo, pa je težak in v veliki meri odvisen tudi od našega okusa in pričakovanj.

Izbrati naravno in neobremenjeno!

Če si boste v trgovinah vzeli vsaj nekaj minut časa boste ugotovili, da je seznam snovi, ki so navedene na deklaracijah izdelkov v večini primerov kar dolg. Vprašanje pa je, če vam je všeč, da bo na vaši praznični mizi mesnina, ki so ji, v nekaterih primerih v samo nekaj dni trajajočem industrijskem postopku od svežega mesa, do končnega izdelka, dodali milijon E-jev.

Sol, česen, poper in druge začimbe

"Za kvaliteno šunko je nujna dobra surovina, ki jo dajo le na višjo težo pitani prašiči. Meso prašičev pitanih na zrelo težo vsaj 160, še raje 180 kilogramov, vsebuje manj vode in več arome, sama aroma šunke pa je pogojena tudi z vraščeno maščobo," pojasnjuje Kodila, ki dodaja, da pri njih stavijo na tradicionalni način priprave šunke, ki vzame precej časa in pri katerem se med zorenjem kosov mesa uporabi samo sol, česen, poper, brinove jagode in nekatere druge začimbe.

Mojster Janez Kodila
Mojster Janez Kodila © Osebni arhiv foto: Finance

Slanina prisotna na šunki zelo obogati samo mesnino, pa tudi juho, ki jo dobimo po kuhanju velikonočne šunke. Te vode nikakor ne smemo zavreči ampak jo lahko uporabimo za pripravo številnih jedi, postopki in jedi pa so spet zelo odvisne od navad in posameznih slovenskih pokrajin.

Po starem ali po novem? Koliko časa kuhati?

Mesarski mojster Janez Kodila pravi, da so včasih mesnine okadili na surovo in jih do velike noči dali na podstrešja. Navade so zelo različne in odvisne tudi od naravnih danosti slovenskih pokrajin. Pred veliko nočjo so potem te presušene mesnine morali temeljito prekuhati. Danes je drugače: " Vsi proizvajalci mesnin šunko danes pasteriziramo, to pomeni, da jo skuhamo do središčne temperature 70 stopinj. Tako šunko je potem potrebno le dokuhati. Našo šunko je za vsak kilogram njene teže potrebno kuhati nekje 15 minut."

Vedno v hladno vodo

"Šunko damo v hladno vodo, ko zavre, pa mora za vsak kilogram svoje teže vreti 15 minut. Če imamo torej dva kilograma težko šunko, jo moramo rahlo vreti pol ure, potem jo odstavimo in pustimo še najmanj toliko časa v tej vodi. Če šunko preveč časa kuhamo, potem vse najboljše pristane v vodi, kar seveda ne želimo," svetuje mesarski mojster Janez Kodila.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov

Kot je že na sredini novinarski konferenci pojasnil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, bo Slovenska škofovska konferenca vsak petek objavila podatke o številu okuženih duhovnikov, številu ...

Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si) Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si)

Po vsakem hudem času je prišlo nekaj boljšega

Številne tegobe so v preteklosti že pestile človeštvo. O vseh niti ne vemo, marsikaj se je v toku zgodovine tudi za vedno izgubilo, ali pa dobilo drugačno razlago in potvorjen izraz. Zgodovina je ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...

O avtorju