Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gostje 6. misijonskega večera (foto: Jure Sešek)
Gostje 6. misijonskega večera

Bolj kot izginja ta svet, bolj je v človeku prisotno hrepenenje po duhovnosti

Radijski misijon | 24.03.2018, 04:56

V sklepnem dejanju predzadnjega dne letošnjega Radijskega misijona smo se znova ustavili ob osrednji temi misijonskega petka, ob spoznanju, da so bolniki del telesa Cerkve. To ni bilo vprašanje, bila je trditev! Trditev, ki se je mnogi zavedajo in trdo delajo zanjo, tudi zato, da bi se vsi zavedali te resnice.

Ob misli, da so bolniki del Cerkve nekateri skomignejo z rameni: „No, k sreči še nisem tam, nisem med njimi!“, spet drugi prebudijo svoje spomine. Morda spomine na tiste, s katerimi so prehodili pot hude bolezni in zdaj dobro vedo kaj pomeni Cerkev bolniku in bolnik Cerkvi. V pogovoru smo se z gosti in poslušalci dotaknili mnogih različnih pogledov na bolezen, umiranje, molitev, spremljanje, bližino, dvome, na presežno in na Cerkev. Z nami so bili msgr. Miro Šlibar, s. Emanuela Žerdin, zdravnica Janja Ahčin in dr. Tadej Jakopič. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v nadaljevanju pa samo nekaj utrinkov povedanega.

s. Emanuela Žerdin: Marsikdaj se čuti neizmerno hrepenenje po duhovni dimenziji

"Za mene kot redovnico je največji izziv dati duhovno podporo tudi nevernemu. Delam v redovni obleki, kar pomeni, da vsi takoj vejo, kdo sem... To me pri mojem delu ne ovira in je tudi ena pomoč, ker nekateri svojci so zelo v strahu, da če bodo ponudili zakramente, če bodo vprašali, če naj pride duhovnik na obisk, se bojijo, da bo to kot bi človeku rekli, zdaj boš pa umrl... Jaz pa po službeni dolžnosti lahko to naredim, mirno vprašam in ljudje ne zamerijo...In vam povem, da so obiski duhovnika v Hospicu prazniki. Vsak torek imamo sveto mašo, bolnike tudi s posteljo odpeljemo k maši ali pa duhovnik pride k njim... marsikdaj se čuti neizmerno hrepenenje po duhovni dimenziji, ker kot se življenje odvija na vseh področjih, … se tudi umiranje odvija na vseh teh področjih. In čimbolj izginja ta svet, tem bolj je v človeku prisotno to hrepenenje po duhovnosti."

msgr. Miro Šlibar, s. Emanuela Žerdin, zdravnica Janja Ahčin in dr. Tadej Jakopič
msgr. Miro Šlibar, s. Emanuela Žerdin, zdravnica Janja Ahčin in dr. Tadej Jakopič © Jure Sešek

Msgr. Miro Šlibar: Hvaležen za vse zaupanje

"Za novomašno geslo sem si izbral stavek: Njim ki Boga ljubijo vse pripomore k dobremu... in to me je spremljalo skozi deset, dvajset, trideset let, do zdaj, tudi sam sem šel skozi preizkušnjo, hvaležen pa sem za vse vas, ki sem vas skozi vsa ta leta smel spremljati, po bolnišnicah, domovi ali domovih za ostarele.... Hvaležen sem za vse, kar sem se skozi vsa ta leta lahko naučil."

Zdravnica Janja Ahčin: Nikoli vzeti upanja!

"Sporočanje slabe novice, diagnoze, nikoli ni lahko niti za bolnika niti za zdravnika. Starejša kot sem, bolj se zavedam kako lahko vsaka neprimerna beseda človeka rani, mu vzame upanje. Zdi se mi, da diagnozo najlažje pove zdravnik, ki pozna bolnika in njegovo celotno zgodbo. Le ne primer: Ko je prišel bolnik iz bolnice, imel je najbolj maligen tumor v glavi, mi je izročil odpustnico in začel jokati. Nekaj časa sva bila tako. On je jokal, jaz v tišini, potem pa je rekel: » Veste v enem stavku so mi rekli: Imate najbolj maligen tumor v glavi in živeli boste največ eno leto. To je bilo zame tako, kot bi mi nekdo zapičil meč v srce... Ko mi sporočamo slabo novico, bolniki bolj kot besede, vidijo, mene, moje kretnje... Ena bolnica mi je rekla: » Že iz tega, kako ste vi šli po hodniku, sem jaz vedela, da mi ne boste povedali nič dobrega. Iz vaše hoje, že iz vašega obraza sem videla, da novice, ne bodo dobre... Sporočanje novice mora biti vedno postopno, ne vse naenkrat, da moramo presoditi, koliko si bolnik sploh želi vedeti in vedno kadar sporočamo, moramo dati tudi čas, da se lahko čustveno odzove, da se lahko zjoka, če to potrebuje, da moramo vedno preveriti, ali je on to razumel, kar mu govorimo...In zelo pomembno se mi zdi, da mu vedno sporočimo, kaj bo pa naprej, kaj bo naslednji korak kljub tej hudi bolezni, kaj se pa še da narediti..."

dr. Tadej Jakopič: Priložnost, da vidiš, kaj v življenju šteje

"Ko se v domu srečujem z bolniki, imam občutek, da je moja generacija, da so mlajše generacije prikrajšane za občutek pravega življenja. Bi ga sicer z veseljem sprejeli, ker so odprti in iščejo, ampak to je potisnjeno v en kot... Imam velik privilegij in rad bi ga delil z ostalimi, mlajšimi in starejšimi, da gledam te ljudi, ki zaključujejo svoje življenjsko obdobje, ki prihajajo do globokih spoznanj. In če imaš to možnost da vidiš, kaj je v življenju res štelo, kaj je bilo pomembno, kaj je bilo tisto, za kar se je bilo vredno truditi in kaj tisto, kar obžalujejo, ugotoviš, da ne glede na to ali je človek veren ali neveren, če je v življenju znal videti tudi nekoga drugega poleg sebe, je zdaj lahko na aparaturah in zelo ubog, ampak čutim, ti ljudje so spokojni. In obratno."

Vse misijonske audio vsebine so vam na voljo v podcastu

V hitrici vsakdana si je marsikdaj težko vzeti čas in se ob času naših misijonskih oddaj posvetiti razmišljanjem. Zato vam radijci ponujamo možnost, da vsem misijonskim vsebinam prisluhnete prek našega sistema podcastov. Tako boste misijon lahko neokrnejno spremljali in se ustavljali ob vsebinah, ki vas najbolj nagovarjajo. Vabljeni k spremljanju misijonskega podcasta, pripravili pa smo tudi nekaj navodil za vse tiste, ki se s tem načinom poslušanja prvič srečujete.

Radijski misijon
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...