Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
p. Bernardin Sušnik (foto: Jože Bartolj)
p. Bernardin Sušnik

Naš gost frančiškan dr. p. Bernardin Sušnik

| 12.02.2018, 19:08 Jože Bartolj

Tokrat je bil z nami dolgoletni duhovnik med izseljenci v ZDA, urednik, dr. p. Bernardin Sušnik. Rojen je bil (19. junija 1935) nekaj dni pred drugim, velikim evharističnim kongresom, ki je potekal v neposredni bližini, kjer so Sušnikovi, za Bežigradom v Ljubljani, stanovali. Njegov oče je bil gospodarstvenik, ki je vodil dela ob novoustanovljeni frančiškanski župniji za Bežigradom.

Sušnikova družina je bila s Cerkvijo zelo povezana. Župnik je bil takrat znameniti p Kazimir Zakrajšek »apostol izseljencev« s katerim imata s p. Bernardinom nekoliko podobno pot. Lahko bi rekli, da ga je p. Bernardin dvakrat nasledil, prvič kot kaplan za Bežigradom in drugič v Lemontu v ZDA. Kasneje, že po drugi svetovni vojni, se je njegova pot nadaljevala iz ene frančiškanske župnije v drugo, iz Bežigrada k Marijinemu oznanjenju v Center.

P. Bernardin je pri 15 letih (1950) vstopil k frančiškanom, kar je bila, kot pravi, nekako naravna pot.

V pogovoru je obudil tudi nekaj spominov na znane frančiškane, ki so oblikovali tako duhovno kot kulturno in umetniško okolje v Ljubljani. Recimo na p. Martina Perca, ki je po vojni veliko sodeloval z arhitektom Plečnikom, pa na brata p. Angelika in p. Romana Tominca, pa denimo na fr. Kanizija Friclja, sijajnega organista in zborovodja, kateremu je hvaležen za svoje znanje o glasbi ...

V duhovnika je bil posvečen na praznik apostolov sv. Petra in Pavla 1959. Pravi, da takrat njegova družina, ob pripravi slavnostnega dogodka, ni imela nobenih težav z oblastjo.

Prvo duhovniško službeno mesto je nastopil v Šiški (1961–1968), kar mu je ostalo v najlepšem spominu. Takrat so tudi uvajali novosti po 2. Vatikanskem koncilu v praksi. Ko še ni bilo oltarja proti ljudstvu je bila maša na ambonu. Tudi nekaj o tem, nam je zaupal naš sogovornik.

Zatem je odšel študirat v Rim na Antonianum, kjer je študij biblično teologijo končali z doktoratom. Tudi njegovo službovanje na frančiškanski na kuriji v Rimu je bilo zanimivo življenjsko poglavje, o katerem nam je povedal nekaj podrobnosti v oddaji Naš gost.

Potem pa se je začela njegova ameriška izkušnja. P. Bernardin Sušnik je služboval 28 let med slovenskimi rojaki v Lemontu blizu Chichaga, v državi Illinois. Tej postojanki pravijo tudi ameriške Brezje, tam je bil, pred prekopom v domovino, med drugimi pokopan škof Rožman.

V Ameriki je med drugim prevzel tudi urejanje revije Ave Marija, ki še vedno izhaja, od januarja 2017, sicer le še v elektronski obliki. Omenjeno revijo tudi še vedno ureja. Poleti, leta 2017, se je vrnil v Slovenijo in zdaj živi v samostanu v Šiški.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...