Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica: krofi, ajdov kruh, meso za telečjo pečenko, pirin riž, linški piškoti

Svetovalnica | 12.02.2018, 10:27 Rok Mihevc

V teh dneh marsikatera gospodinja pripravlja pustne dobrote, ki jih ne pripravljamo prav pogosto, ko pa jih, si vsi želimo, da uspejo. Nekaj nasvetov za lepe in okusne dobrote, je v tokratni Svetovalnici podelila sestra Nikolina.

Sestra Nikolina je svetovala, kako pripraviti krofe z marmelado (1:30), odgovorila na vprašanje poslušalke, zakaj se testo ne dvigne (3:30), kako speči dober ajdov kruh (6:30), kakšen kos mesa uporabiti za telečjo pečenko (12:30), zakaj venček pri krofu ni gladek (17:30), kako uporabiti pirin riž (21:00), zakaj linški piškoti postanejo ovalni (23.30) ter zakaj nastanejo velike luknje v krofih (25.00).

Recept objavljen v reviji PRO (Mirjam Judež)

Star kruh
Sestavine: star kruh, jajca, vrelo mleko, malo maščobe
slano: koščki salame, klobase, hrenovke, nekaj naribanega sira
sladko: marmelada, čežana, stopljena čokolada, Nutella, med, jogurt

Postopek:

1. Zavremo mleko. Star kruh natrgamo (lahko je že malce trd) in ga »poparimo« z vročim mlekom. Ne preveč mleka, raje dodajmo pozneje (po potrebi). Pokrijemo in pustimo, da se zmehča in kruh popije tekočino.

2. Dodamo jajca (odvisno od količine kruha, za polno ponev običajno dve do tri) in premešamo.

3a. Sladka različica: stopimo maslo in razporedimo jajčno-kruhovo zmes po ponvi. Ko se na eni strani hrustljavo zapeče, previdno obrnemo. Potresemo z malo sladkorja ali dodamo žlico domače marmelade, čežano, stopljeno čokolado, …

3b. Slana različica: narezano mesnino popražimo (mesnine že vsebujejo maščobo, zato je običajno ni treba dodajati ali minimalno). Če mesnin nimamo, damo malo ocvirkov, zaseke, ... Dodamo zmehčan kruh z jajci. Ko se na eni strani zapeče, obrnemo in povrh posujemo še malo sira. Pokrijemo, da se sir stopi.

Če se bojimo kalorij, v ponev damo čisto malo masla. Zapečemo z obeh strani. Tudi brez dodatkov bo okusen! Z jabolčnim kompotom (brez sladkorja in žličko cimeta) je to okusen in precej zdrav obrok.

Star kruh lahko narežemo in ga v vrečki hranimo v zamrzovalniku in kar zamrznjenega polijemo z vrelim mlekom. Zmehčan lahko počaka v hladilniku dan ali dva.

Svetovalnica
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...