Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Svetovalnica: krofi, ajdov kruh, meso za telečjo pečenko, pirin riž, linški piškoti

Svetovalnica | 12.02.2018, 10:27 Rok Mihevc

V teh dneh marsikatera gospodinja pripravlja pustne dobrote, ki jih ne pripravljamo prav pogosto, ko pa jih, si vsi želimo, da uspejo. Nekaj nasvetov za lepe in okusne dobrote, je v tokratni Svetovalnici podelila sestra Nikolina.

Sestra Nikolina je svetovala, kako pripraviti krofe z marmelado (1:30), odgovorila na vprašanje poslušalke, zakaj se testo ne dvigne (3:30), kako speči dober ajdov kruh (6:30), kakšen kos mesa uporabiti za telečjo pečenko (12:30), zakaj venček pri krofu ni gladek (17:30), kako uporabiti pirin riž (21:00), zakaj linški piškoti postanejo ovalni (23.30) ter zakaj nastanejo velike luknje v krofih (25.00).

Recept objavljen v reviji PRO (Mirjam Judež)

Star kruh
Sestavine: star kruh, jajca, vrelo mleko, malo maščobe
slano: koščki salame, klobase, hrenovke, nekaj naribanega sira
sladko: marmelada, čežana, stopljena čokolada, Nutella, med, jogurt

Postopek:

1. Zavremo mleko. Star kruh natrgamo (lahko je že malce trd) in ga »poparimo« z vročim mlekom. Ne preveč mleka, raje dodajmo pozneje (po potrebi). Pokrijemo in pustimo, da se zmehča in kruh popije tekočino.

2. Dodamo jajca (odvisno od količine kruha, za polno ponev običajno dve do tri) in premešamo.

3a. Sladka različica: stopimo maslo in razporedimo jajčno-kruhovo zmes po ponvi. Ko se na eni strani hrustljavo zapeče, previdno obrnemo. Potresemo z malo sladkorja ali dodamo žlico domače marmelade, čežano, stopljeno čokolado, …

3b. Slana različica: narezano mesnino popražimo (mesnine že vsebujejo maščobo, zato je običajno ni treba dodajati ali minimalno). Če mesnin nimamo, damo malo ocvirkov, zaseke, ... Dodamo zmehčan kruh z jajci. Ko se na eni strani zapeče, obrnemo in povrh posujemo še malo sira. Pokrijemo, da se sir stopi.

Če se bojimo kalorij, v ponev damo čisto malo masla. Zapečemo z obeh strani. Tudi brez dodatkov bo okusen! Z jabolčnim kompotom (brez sladkorja in žličko cimeta) je to okusen in precej zdrav obrok.

Star kruh lahko narežemo in ga v vrečki hranimo v zamrzovalniku in kar zamrznjenega polijemo z vrelim mlekom. Zmehčan lahko počaka v hladilniku dan ali dva.

Svetovalnica
Utrinek s priprav - s škofom Andrejem v Novem mestu (photo: ARO) Utrinek s priprav - s škofom Andrejem v Novem mestu (photo: ARO)

Romanje upanja: S kolesi in škofom v Rim

Radijska ekipa s prijatelji se v ponedeljek, 9. junija, odpravlja s kolesi na romanje upanja v Rim. Vsak odhaja na to dolgo pot s svojim osebnim namenom, skupni pa je udeležba na mednarodnem ...

Jana Lampe in Janko Pirc med slovenskimi misijonarji na Madagaskarju (photo: Osebni arhiv Jane Lampe) Jana Lampe in Janko Pirc med slovenskimi misijonarji na Madagaskarju (photo: Osebni arhiv Jane Lampe)

Slovenija za Madagaskar: Nova osnovna šola

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je zadnji dan državniškega obiska v Keniji obiskala urad Združenih narodov v Nairobiju ter mednarodni finančni in inovacijski center Two Rivers. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Dr. Žiga Turk o ministrih z nenavadnimi prijatelji

Na političnem parketu je v minulih dneh odmevala vložitev interpelacije o delu ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Vložili so jo v Novi Sloveniji skupaj z Demokrati Anžeta Logarja. ...

Izjava za medije po pogovorih pri predsedniku vlade (photo: KGZS) Izjava za medije po pogovorih pri predsedniku vlade (photo: KGZS)

Nova kmetijska zakonodaja: Premik v smeri dialoga?

Zadnje pol leta se v procesu sprejemanja nahaja zajeten sveženj zakonodaje kmetijskega področja, ki bo korenito posegel v kmetovanje v Sloveniji. Lani jeseni je nastal brez sodelovanja s kmečkimi ...