Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Granda: Glede na to, kar se pri vas dogaja, je še čudno dobro

Oddaje | 30.01.2018, 09:58 Rok Mihevc

Profesor in naš zvesti komentator je bil gost tudi tokratne 5. oddaje v mesecu »Spoznanje več, predsodek manj«. Z njim smo se pogovarjali o Dražgošah, domoljubju in razkolu na desnici. V oddajo pa so poklicali tudi številni poslušalci.

Kolikor stavkov, toliko laži

Granda se je uvodoma dotaknil dogodka v Dražgošah, ki je v zadnjih tednih povzročil kar nekaj polemike. Igralka Lara Jankovič je namreč v svojem govoru povedala, »vemo, kdo so osvoboditelji, kdo piše zgodovino in zame sprave ni«. Naš sogovornik je bil zelo kritičen in je dejal, da gre za norčevanje iz naroda in sprave. »Veliko neumnosti je bilo izrečenih na sploh o Dražgošah, kolikor stavkov, toliko laži. S takim človekom se nimam kaj za pogovarjati. Mislim, da je skrajni čas, da se vprašamo, kako lahko slovenska država nima denarja za upokojence in zdravstvo, na drugi strani pa podpira ljudi, ki zmerjajo državo.«

Bo zaradi razdora na desnici, levica dobila ustavno večino?

»Tega se pa moramo res bati,« je opozoril Granda. »Poglejmo, kako je bilo z zasebnimi šolami. Če se gospod poslanec iz madžarske manjšine ne bi uprl temu, me skrbi kje bi bili danes. Ali ni tragično, da mora slovensko kulturo in državo reševati predstavnik manjšine? Slovenci si kopljemo grob, reši nas pa on. To je velika čast njemu in velika sramota za slovenske poslance. Namesto, da bi se pogovarjali o demokraciji, se o preteklosti in partizanščini,« je bil kritičen Stane Granda.

Politika ni šport, ampak resno delo

V resnih državah politiko vodijo resni ljudje. »Pri nas pa je bil v komunizmu lahko vsak politik, če se je le dovolj slinil komunistični oblasti. Politiki so delno krivi, da si niso pridobili dovolj spoštovanja. Tudi pomladni politiki, ker so večkrat izdali volivce in niso naredili, kar so obljubili. Premalo se zavzemajo za upokojence in reveže; imamo namreč evropske cene, plače pa štirikrat manjše. Politika ni šport, politika je resno delo,« opozarja. Granda je zaključil z mislijo starega koroškega Slovenca, »Glede na to, kar se pri vas dogaja, je pri vas še čudno dobro.« Ob tem je naš sogovornik še povedal, da za naše domoljubje ni treba veliko, treba je le začeti delati.

Oddajo je pripravil in vodil Alen Salihović.

dr. Stane Granda
dr. Stane Granda © ARO

Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...