Štefan IskraŠtefan Iskra
Jakob ČukJakob Čuk
Helena KrižnikHelena Križnik

Svetovalnica: kruhovi cmoki, kostanjev nadev, španske vetrnice

Svetovalnica | 08.01.2018, 09:48 Rok Mihevc

Prvič v novem letu je bila v tokratni Svetovalnici sestra Nikolina. Veseli smo, da bo tudi letos z nami in nam bo pomagala pri naših kuharskih zagatah. »Z veseljem, kolikor se bo le dalo in s skupnimi močmi bomo še kaj več skuhali.«

Recept za španske vetrnice

Odmerimo beljake, približno 15 dkg beljakov in dodamo še enkrat toliko sladkorja, torej razmerje 1:2. Dodamo še vanilijev sladkor, citronsko kislino, limonin sok kapljamo med stepanjem. Nad vreliščem stepamo in ko je gosto, vzamemo še močnejšo metlico in pomešamo še ročno. Namesto limonine kisline lahko damo žlico kave, lahko pa nič in so nevtralni. Nato brizgamo na pekače in jih damo v 150 stopinj Celzija toplo pečico, ki jo pripremo, s kakšnim kartonom, da gre potem vsa vlaga ven. Lahko pa sušimo tudi v krušni peči.

Vprašanjem poslušalk prisluhnite v avdio posnetku:

- kako kuhati kruhove cmoke (1:11),
- kaj narediti, da bo skorja ajdovega kruha bolj mehka (8:15),
- omaka za k puranjim zrezkom (9.00),
- koliko sladkorja za orehovo potico (13:44),
- kako pripraviti kostanjev nadev (17:10),
- zakaj se pehtranova potico sesede, če damo notri skuto (26:30).

Svetovalnica
Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc) Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc)

Melita odhaja, Mavrica ostaja ...

Letošnja jesen je odnesla poletje, prinesla praznovanje naše radijske obletnice, v soboto pa naznanila tudi menjavo na uredniškem mestu revije Mavrica. Otroški mesečnik izhaja pri Založbi Družina, ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...