Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Pahor v Bruslju jasno o spoštovanju arbitražne razsodbe

Slovenija | 09.01.2018, 14:02

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Bruslju končuje prvi uradni obisk po začetku drugega mandata. Včeraj se je sestal z najvišjimi predstavniki unije, danes pa je obiskal še sedež zveze Nato. Njegovo ključno sporočilo je bil poziv povezavi k dejavnejši vlogi v prizadevanjih za uresničitev arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Pahor, ki se je sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, je na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Cloudom Junckerjem spomnil, da imajo vsi trije nekaj skupnega - podpis pod pogodbo o pristopu Hrvaške k EU, tedaj v vlogi premierjev Slovenije, Luksemburga in Poljske. Slovenski predsednik je še dejal, da ni naključno njegov prvi uradni obisk prav v Bruslju ter da je Slovenija zelo proevropska država, ki si želi renesanse unije in bo pri tem dejavno sodelovala.

Vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško ni le dvostranski problem, temveč je to problem, ki vpliva na celotno Evropsko uniji in na evropsko prihodnost Zahodnega Balkana, je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v Bruslju dejal ob srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem. V tem duhu je komisija predlaga stranema svoje posredovanje, če to želita, je dejal Juncker, a komisijine vloge pri tem ni podrobneje pojasnil. "Nerešena dvostranska vprašanja tudi medja med Slovenijo in Hrvaško precej vplivajo na perspektivo zahodnobalaksnkih držav, da bi postale članice evropske unije."

Prav tako je predsednik komisije dejal, da nikoli več ne želi česa podobnega in da bo treba preostala odprta vprašanja meje v regiji Zahodnega Balkana rešiti pred vstopom držav v unijo. Na vprašanje, ali se strinja s slovenskim stališčem, da Hrvaška z zavračanjem arbitražne razsodbe krši evropsko pravo, je šef komisije odgovoril, da preprosta vprašanja nimajo vedno preprostih odgovorov.

Predsednik Pahor pa je pozval k dejavnejši vlogi komisije in tudi Junckerja osebno v prizadevanjih za uresničitev arbitražne odločbe. Izpostavil je, da je to politična, pravna in moralna dolžnost komisije ter da gre za verodostojnost unije. Odlašanje z uresničitvijo arbitražne razsodbe ali njena neuresničitev bi lahko pomenila veliko manevrskega prostora za tiste politične sile, ki vidijo priložnost v spodbujanju nacionalizma ter nespoštovanju sprejetih zavez in mednarodnega prava, je bil jasen Pahor. Po srečanju je slovenski predsednik po Twitterju sporočil, da je "pogovor s predsednikom komisije Junckerjem prinesel določen napredek v razumevanju odgovornosti in vloge Evropske komisije za implementacijo arbitražne sodbe o meji".

Za komentar smo vprašali tudi evropsko poslanko iz vrst SDS Romano Tomc, ki je dejal, da velikih obljub in potez od Evropske unije z izjemo poudarjanja spoštovanja mednarodnih razsodb ne gre pričakovati. Več prisluhnite v njeni izjavi ob strani.

Arbitražni sporazum je omogočil, da je Hrvaška julija 2013 postala članica EU, na kar je spomnil tudi Pahor ter izpostavil, da Hrvaška z nepriznavanjem arbitražne odločbe krši pogodbo o lastnem pristopu k EU ter mednarodno in evropsko pravo.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...