Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec
Škof Peter Štumpf (foto: Škofija Murska Sobota)
Škof Peter Štumpf

Murskosoboška škofija za več svetosti

05.12.2017, 14:25 Marta Jerebič

Murskosoboška škofija se že pripravlja na 100-letnico združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo bomo obeležili leta 2019. O tem je škof Peter Štumpf spregovoril na novinarski konferenci, na kateri so predstavili tudi pastoralne načrte za naprej in publikacije, ki so izšle v teh dneh.

Voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec je povedal, da se bodo v pastoralnem delu osredotočali na zavedanje o svetosti. »Poleg duhovnikov, ki so navadno nekoliko bolj opazni v svoji dejavnosti, želimo spodbuditi k iskanju svetniških kreposti tudi med očeti in materami, med osamljenimi in preizkušanimi ter tako pokazati, da je svetost res poklicanost in možna pot vsakega človeka.«

Posebno področje prizadevanja za svetništvo in prenos vere na mlajše rodove je skrb za pripravo na zakramente, še posebej na krst. Po besedah Franca Zorca bodo priprave na krst za prvega otroka v župniji oziroma dekaniji: »Priprava naslednjih otrok na prejem krsta pa bo lahko potekala tudi v družini na njihovem domu in bodo v pripravo in pogovor vključeni vsi člani družine.« Spodbujali bodo, da bo krst pri nedeljski sveti maši.

Prizadevanje za svetost se kaže tudi v skrbi za mlade in za nove duhovne poklice, je še dejal dr. Zorec. Duhovniki bodo zato ob prvih četrtkih v mesecu darovali sv. mašo za nove duhovniške poklice.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je o pripravah na praznovanje 100-letnice združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poudaril, da so bili za to dejanje najbolj zaslužni nekdanji katoliški duhovniki in slovenski narodni buditelji. »Praznovanje te obletnice je torej za vse nas nujna in smiselna samo tako, da znova prikažemo vrednost katoliške vere in etike.« Po njegovih besedah so bili narodni buditelji pošteni možje, zato so jim ljudje rade volje sledili v slovenstvo: »Želim, da bi tudi poštenost bila eno od osrednjih sporočil skorajšnjega jubileja.«

Pokroviteljstvo nad dogodki je prevzela Slovenska škofovska konferenca. Osrednja bosta sveta maša 17. avgusta 2019 v Beltincih in znanstveni simpozij oktobra 2019.

Generalni vikar škofije Lojze Kozar je predstavil škofijski letni zbornik Stopinje 2018, novo številko škofijskega glasila Poti k Bogu, ki je posvečena 750. obletnici omembe Marijine cerkve v Turnišču, in 8. knjigo iz zbirke Kozarjevih Zbranih del z naslovom Kamen in srce.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...