Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Kljub zmrzali na vrtu pridelek sveže zelenjave

Oddaje | 14.11.2017, 09:37 Nataša Ličen

Potreba po samooskrbi je vse večja. Vajeni smo, da se pridelki s prihodom zimskega letnega časa začenjajo umikati z vrtov. Vse več ljudi se zaveda, da ponujeno na policah trgovin, običajno z drugih koncev sveta, nima prave prehranske vrednosti, ima pa veliko obremenitev, ki jih raje ne bi zaužili. Zato je zelo pomembno, da tudi v zimskem času strmimo za svežo zelenjavo, bogato z antioksidanti in vitamini za krepak imunski sistem, ki je odločilen v obrambi pred respiratornimi virusi.

Podpora sveže zelenjave postaja neprecenljiva

Sodelujoči v projektu »Skupaj za zdravje človeka in narave« so se povezali z različnimi strokovnjaki in organizacijami po svetu ter preverili rešitve, ki so na voljo na tem področju. Ugotovili so, da sploh ni problem ustvariti možnosti na vrtu za gojenje zelenjave v pogojih, kjer ne zmrzuje in to brez ogrevanja rastlinjakov. Sanja Lončar: »Sezono pobiranja svoje sveže zelenjave lahko podaljšamo na vse leto. Če bi bolje poznali rastline, bi ugotovili, da se veliko rastlin bolje počuti v hladnejših in bolj vlažnih pogojih, kot pa v ekstremnih sušnih pogojih in vročini, kakršni smo bili priče v letošnjem poletju. Zelo široka skupina rastlin, od zelja, kolerabe, repe, ohrovta, brokolija, redkvic in podobnega, veliko raje raste zdaj, ko se dan krajša in so temperature nizke. Veliko manj težav bomo imeli tudi s škodljivci, ker so ti najpogostejši maja in junija. Rastline tudi dlje časa ostanejo zdrave in v polni zrelosti. To je ugodje zimskega časa.«

Inovativne rešitve so lahko zelo preproste, predvsem pa zanje ne potrebujemo veliko denarja
Inovativne rešitve so lahko zelo preproste, predvsem pa zanje ne potrebujemo veliko denarja © zazdravje

Če ustvarimo vsaj malo pogojev, da rastline na vrtu lahko rastejo naprej, bomo prijetno presenečeni. Škatle, visoke grede, rastlinjaki z dobro mikroklimo in še mnoge druge dobre rešitve nam omogočajo zelo dolgo vrtičkarsko sezono. Sanja Lončar: »Najprej moramo dobro spoznati rastline in gojiti tiste, ki bodo uspevale tudi v hladnejših mesecih. Nekatere zdržijo temperature tudi do minus petindvajset stopinj. Toploto je treba ujeti in naše rastline jo bodo znale izrabiti. Ne potrebujemo veliko denarja, le nekaj iznajdljivosti in inovativnosti. Najboljše ideje običajno izvirajo od najrevnejših ljudi. Temni sodi z vodo lahko služijo kot baterije, učinkoviti so vodni rokavčki, modro je izolirati severno stran, se posluževati nočnega pokrivanja, omogočiti boljšo osvetlitev, veliko si lahko pomagamo z majhno svečko in še in še.«

Mraz ni največja ovira, večja težava so voluharji, srne in zajci, ki bodo veseli zelenjave na vrtu. Toda, če znamo zelenjavi, ki jo puščamo za zimo ali jo že v začetku gojimo na nekoliko dvignjenih gredah, omogočiti vsaj malo pogojev za rast, se bo lahko odlično razvijala. Dobimo tri v enem: shrambo na vrtu, zelenjavo vzdržujemo v živem stanju in istočasno zelenjava še naprej raste in se debeli. Poiščite rešitve v knjigi »Sveža zelenjava 365 dni z domačega vrta«.

Zelenjava
Zelenjava © Nataša Ličen

Kaj pa shranjevanje pridelka, da zdrži čim dlje in ohrani minerale in vitamine?

Sanja Lončar: »Zasipnice so zagotovo boljša rešitev od shranjevanja v skrinjah. Te so se vtihotapile v naša življenja. Zelenjava v njih navidez deluje zelo živo, toda v resnici ima zelo nizka svetlobna valovanja in ravno pozimi, ko nam začne primanjkovati biofotonov, ki uravnavajo procese v celicah, je najslabše uživati takšno hrano. S sušenjem, vlaganjem v soli ali v olju lahko ohranimo zaklade, ki smo jih pridelali sami in iz tako vložene ali shranjene zelenjave lahko dobimo največ. Tudi fermentacija je odlična oblika shranjevanja.«

In zakaj bi to počeli?

Sanja Lončar: »Razlogov je več. Prihodnost jih bo že razvrstila po pomembnosti, čeprav so v resnici vsi enako pomembni. Zdajšnji nepregledni in zgolj z dobičkom motivirani proizvodnji hrane vse manj zaupamo. Hrana se zdi cenejša, odpravljanje posledic, ki jih utegne povzročiti, pa nas utegne zelo drago stati. Živimo v državi, v kateri bi v primeru zastoja globalne trgovine dve od treh oseb ostali lačni. Kljub obilju na policah trgovin naše celice umirajo od lakote po vitaminih, rudninah, antioksidantih … V pretirano gnojeni, s pesticidi obdelani in v hidroponiki pridelani zelenjavi jih ni zadosti, zato je podaljšano vrtnarjenje tudi odlična naložba v zdravje. Zimsko vrtnarjenje ponuja še eno dragocenost. Omogoča stik z zemljo, s tem pa tudi ozemljitev, ki je najboljša obramba proti vse večjim količinam elektromagnetnega smoga, ki nas obdaja na vsakem koraku. Če ste brez pravega razloga napeti ali raztreseni, če vas pestijo motnje spanja, megla v glavi … poskusite vsaj četrt ure na dan delati z zemljo, saj vas bo sprostila, ozemljila in iz vašega telesa pobrala elektromagnetno nesnago. Kako to početi, kadar so tla pomrznjena? Tudi zato se splača poskrbeti za zavarovan kotiček, v katerem nikoli ne bo zmrzovalo. Vse skupaj je veliko preprostejše, kot se vam morda zdi, le lotiti se je treba pravilno in pravočasno.«

Del naslovnice knjige, kjer najdemo inovativne rešitve za vzgojo rastlin tudi pozimi
Del naslovnice knjige, kjer najdemo inovativne rešitve za vzgojo rastlin tudi pozimi © Nataša Ličen

Zelo smo se oddaljili od narave in sploh ne prepoznamo več osnovnih danosti, ki so nam na voljo. Vrnimo se k zemlji in bodimo v stiku z naravo. Razširimo svojo samooskrbo. Ko delamo z zemljo, ko smo v stiku z njo, nas to tudi umirja in spočije. Ni treba, da telovadimo v zadušljivih prostorih. Zemlja je najboljši antioksidant, negativni ioni, ki so na tleh, nas ozemljijo in s tem omogočijo, da hormonski in živčni sistem v našem organizmu normalno stečeta.

Oddaje, Svetovalnica
Duhovnik Bogdan Vidmar (photo: Radio Vatikan) Duhovnik Bogdan Vidmar (photo: Radio Vatikan)

Umrl je duhovnik Bogdan Vidmar

Umrl je duhovnik, vikar v Novi Gorici in vikar za Evropsko prestolnico kulture, Bogdan Vidmar, poročajo nekateri uporabniki družbenih omrežij.

Kardinal Franc Rode (photo: Rok Mihevc) Kardinal Franc Rode (photo: Rok Mihevc)

Slovenski kristjan naj ne skriva svoje vere

Župnija Krka in Zavod Kozmijan sta ob godu sv. Kozme in Damijana, zavetnikov bolnikov, zdravnikov, farmacevtov in drugih zdravstvenih delavcev – godujeta 26. septembra in sta tudi zavetnika ...

Molitev (photo: Rok Mihevc) Molitev (photo: Rok Mihevc)

Škofje bodo z verniki na Sveti Gori molili za mir

Koprski škof Peter Štump je povabil vernike k oktobrski molitvi rožnega venca za mir. V pismu je napisal, da je v našem času mir ogrožen in da vojne grozijo z uničenjem vsega, tudi človeštva. S ...

Kapela Našega Gospoda v Ignacijevem domu duhovnosti (photo: Petra Stopar) Kapela Našega Gospoda v Ignacijevem domu duhovnosti (photo: Petra Stopar)

Prostor tihote sredi vsakdanjega vrveža

Slovenska provinca Družbe Jezusove obeležuje 100. obletnico blagoslova Doma duhovnih vaj pri Svetem Jožefu, danes Ignacijevega Doma duhovnosti. Obenem mineva 15 let od vnovičnega začetka delovanja ...

s. Meta Potočnik, Darja Molan in Tinkara Srnovršnik (photo: Lidija Zupanič) s. Meta Potočnik, Darja Molan in Tinkara Srnovršnik (photo: Lidija Zupanič)

Rožnati oktober: Ne pozabi nase

September in oktober sta letos obarvana v vijolično in roza barvo. Govorimo namreč o dveh mednarodnih mesecih ozaveščanja o raku rodil - vijolični september - in raku dojk - rožnati oktober. ...