Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Svetovalnica: Trenutno je v vinski kleti kot v porodnišnici – skrbno previjamo naše dojenčke

Svetovalnica | 08.11.2017, 10:40 Rok Mihevc

Naš tokratni gost je za naslov današnje Svetovalnice nosil pravi priimek. Anton Vinopivec je govoril o vinogradništvu, prihaja pa iz Vinogradništva Dolc iz Bele krajine.

Smo v času, ko se je treba veseliti tistega, kar je nastalo, je spodbudno začel Anton Vinopivec. »Življenje ni narejeno za žalost, četudi to pride, je narejeno za veselje. Tako se lahko tudi vinogradnik veseli celo leto, ker lahko gleda, kaj je naredil lansko leto in se veseli kaj je nastalo letos.«

»Letnik 2017 je bil po svoje zahteven, po drugi strani pa lep,« je ocenil letošnje leto naš gost. »Bilo je suho in dolgo poletje in trta ga je težko prenašala zaradi pomanjkanja vode. Kjer je dobra zemlja, tam je odličen pridelek.« In ravno od zemlje, njene priprave in lege je odvisna količina in letina. »Torej, kako bo trta preživela stresne trenutke, ko je žejna in ko jo peče sonce.« Ob tem opozarja na pravočasno ukrepanje. »Ko je najbolj hudo, je namreč že prepozno. Treba je začeti zalivati pravi čas, ne šele, ko je rastlina že šokirana. Tudi takrat voda ne pomaga preveč, saj trta rabi določen čas, da začne ponovno dihati.«

Proces zorenja vina Vinopivec rad primerja s človeškim življenjem. »Se rodi, je mlado in lepo, nato pa staro in celo enkrat umre, če ga prej ne spijemo. In po ljudski modrosti se mošt v vino spremeni na Martinovo. Pri nas je 10. novembra zvečer krst in vsak mošt dobi botra in botrco, ki določita ime vinu. Nato zadolžita gospodarja, da bo za svojega otroka dobro skrbel in večkrat pogledal v kakšnem stanju je. Prav tako boter pomaga gospodarju pri opravilih, zato izbiramo botre, ki so delovne sorte in ki znajo tudi prodati naše vino.«

Trenutno je v kleti kot v porodnišnici, se pošali Anton Vinopivec. »Tam so medicinske sestre, ki imajo določeno število dojenčkov, za katere morajo skrbeti. Eni lulajo, jokajo, drugi so pokakani, vedno je potrebno nekaj narediti. In vedno je treba biti prisoten in paziti na to, kaj se dogaja. Spremljamo, opazujemo, pokušamo in pravočasno reagiramo na spremembe.« Ob tem je pojasnil, da so fermentacije trenutno v glavnem končane, vino se bistri, zdaj je pomembna pravilna zaščita. »Vino rabi zrak, kvasovke se sesedajo, potrebno jih je odstranjevati. Prilagoditev tehnologije je odvisna od tega, kaj bi od vina radi imeli.«

Anton Vinopivec
Anton Vinopivec

V Vinogradništvi Dolc imajo sedem belih in sedem rdečih sort trte, ob tem pa pridelajo 20 različnih vin na leto. »Trenutno je vodilno vino Belokranjec, ki je iz petih sort in ima oznako PTP.« To pomeni priznano tradicionalno poimenovanje, pridelano po starih receptih. V to kategorijo spada tudi Metliška črnina in še sedem drugih slovenskih vin.

Mlado vino je dovzetno za bakterije in mora biti primerno zaščiteno. Eden izmed najboljših načinov je žveplo. »To je sicer negativna stvar, a brez njega zaenkrat še ne gre. Je pa pomembno kdaj in v kakšnih količinah ga uporabljamo. Kot dojenček, ki je previt in namazan s kremo, da se mu ritka ne bi vnela in veselo čaka, da pride v stik z mamo.«

Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.