Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Svetovalnica: Gobe, kokošja juha, cvrtje brez drobtin

Hrana in okolje | 09.10.2017, 10:08 Rok Mihevc

Gobja sezona je v polnem teku, tako se na mizi skoraj vsak dan znajdejo tudi gobje jedi. Tudi o njih smo govorili v današnji Svetovalnici, ko je gostovala sestra Nikolina.

Kako dolgo so užitne zmrznjene gobe?
»Če so dobro shranjene in pakirane, predvsem če so vakuumsko pakirane, jih lahko mirne vesti uporabimo še dolgo. Zavržemo jih le, če opazimo kakšne spremembe.«

Blanširati ali vakuumsko pakirati gobe?
»Če imate čas, jih blanširajte, če ga ni, jih narežite, vakuumsko pakirajte in dajte v skrinjo. Oboje je pravilno.«

Kremna gobova juha
»Gobe narežemo in skuhamo v vreli vodi, dodamo lovorjev list, česen in solimo. Posebej pripravimo 3 žlice kisle smetane, prilijemo malo vode in dodamo žlico ajdove moke. Vse prilijemo v juho in pustimo 6 minut da vre, da se moka skuha in je primerno gosta. Po okusu solimo, namesto moke pa lahko uporabimo tudi krompir.«

Vprašanjem poslušalk prisluhnite v posnetku: o kuhanju suhega fižola (2.30), kako nadomestimo jajca in mleko (4.00), recept za dobro kokošjo juho (7.00), cvrtje brez drobtin (14.00), vpliv polne lune na vzhajano testo (19.45), nasvet o peki kruha (22.00), zakaj pride do trdega biskvita (27.45).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.