Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Kardinal Műller: V krivdi ločenih v novih zvezah so lahko olajševalne okoliščine

Slovenija | 05.11.2017, 00:57 Marjana Debevec

Nekdanji prefekt Kongregacije za nauk vere kardinal Gerhard Ludwig Műller je napisal uvod v knjigo filozofa Rocca Buttiglioneja z naslovom Prijateljski odgovori na kritike apostolske spodbude Radost ljubezni, ki bo izšla 10. novembra. Široka kritična razprava kardinala Műllerja pomeni nov korak v razpravi omenjenega papeškega dokumenta. Kot lahko preberemo v uvodu v knjigo, se nemški kardinal odločno distancira od nedavnega pisma, v katerem nekateri duhovniki in laiki papeža Frančiška obtožujejo herezije. Odgovori pa tudi na pet dvomov, dubia, ki so jih pred časom napisali štirje kardinali.

Kardinal Műller zatrdi, da je Rocco Buttiglione kot pristen katoličan in velik strokovnjak na področju moralne teologije v svojih člankih ponudil jasen in prepričljiv odgovor na nekatera vprašanja, ki se pojavljajo glede osmega poglavja Amoris laetitia. Očitki papežu na račun nauka namreč ne odgovarjajo realnosti, je zapisal.

Kardinal trdi, da obstajajo različne ravni teže greha. Tako je prešuštvo med poročenimi težje kot pa med neporočenimi; ali pa prešuštvo med verniki, ki poznajo Božjo voljo, je hujše kot pa med neverniki.

O tem, kako nas bo obsodil Bog, je treba upoštevati tudi subjektivne dejavnike kot so polna zavest in odločen pristanek v veliko neupoštevanje Božjih zapovedi. To pa seveda ne pomeni, da lahko neko dejanje, ki je objektivno slabo, postane subjektivno dobro, zapiše kardinal Műller. Pomeni le, kot je večkrat ugotavljal Buttiglione, da pri vrednotenju krivde lahko obstajajo olajševalne okoliščine in dodatni elementi neurejenega sobivanja, podobnega zakonski zvezi. Kot primer naj navedemo skupno skrb za otroke, kar je dolžnost, ki izhaja iz naravnega zakona.

Vendar pa to ne pomeni, da lahko izdelamo priročnike za takšne primere, ki bi lahko imeli dostop do zakramentov. Niti ne gre za to, da bi obhajilo zahtevali kot pravico, brez prehojene spokorne poti in zavedanja lastnega položaja. Nikjer v spodbudi Radost ljubezni ni zapisano, da je mogoče pristopiti k evharistični mizi kakor in kadar posameznik želi, še zapiše kardinal Gerhard Ludwig Műller. Zatrdi tudi, da so današnje življenjske okoliščine zelo različne in kompleksne, včasih pa je zelo močna tudi ideologija, ki je sovražna zakonski zvezi.

Kristjan se tako lahko znajde brez krivde v težki krizi zapuščenosti in ne vidi drugega izhoda, kot da se zaupa drugi osebi, rezultat pa so zveze podobne zakonskim. Po kardinalovih besedah je zato potrebna posebna sposobnost duhovnega razločevanja v skrivnosti spovednice, da bi spovednik človeku pomagal najti pravo pot do Kristusa. V obsežnem uvodu kardinal Gerhard Ludwig Műller piše tudi o postopnosti in pomenu ponižnosti grešnika pred Bogom.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...