Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Svetovalnica: Ajvar, goveja juha, marmelada brez sladkorja, palačinke

Hrana in okolje | 11.09.2017, 11:41 Rok Mihevc

Čeprav je deževni ponedeljek, si ga lahko polepšamo z dobro jedjo. Nekaj receptov za pripravo teh je v tokratni Svetovalnici s poslušalci Radia Ognjišče podelila sestra Nikolina.

Preprost recept za palačinke

Poslušalka Valerija je podelila preprost recept za palačinke, ki ji ga je zaupala mama. »Eno jajce, šcepec soli, četrt litra mleka, 4 zvrhane žlice ostre moke in nobenih drugih dodatkov. Zmiksamo in spečemo šest okusnih palačink.«

Vprašanja poslušalk in poslušalca: kako pripraviti rdeče kislo zelje (1.50), ali je bolje več ali manj zelenjave v goveji juhi (4.00), recept za domač ajvar (9.00), kako se znebiti okusa kvasa v polnozrnatem kruhu (13.30), ali se goveja juha lahko kuha v ekonom loncu (15.50), recept za marmelado brez sladkorja (18.00), zakaj pride do zračnih mehurčkov pri peki palačink (20.30), ali odtajati meso za govejo juho pred samo kuho (25.00).

Svoja vprašanja za sestro Nikolino lahko pošljete na "kuhajmo@ognjisce.si".

 

Hrana in okolje, Svetovalnica
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...