Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež s predsednikom Santosom (foto: Vatican insider)
Papež s predsednikom Santosom

Papež s predstavniki kolumbijskih oblasti in mladimi

Svet | 07.09.2017, 17:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek, ki je sinoči prispel v Kolumbijo, se je danes najprej srečal s predstavniki oblasti in obiskal predsednika države. Slednji je v nagovoru poudaril, da potrebujejo odpuščanja in obenem znati odpustiti. Papež pa je vse zbrane povabil k prenovi družbe.

Prvi uradni nagovor v Kolumbiji je papež Frančišek namenil predstavnikom oblasti. Potem ko je spregovoril o občudovanja vredni lepoti kolumbijske narave in bogastvu njihove kulture, je sveti oče izpostavil dobroto in gostoljubnost tega naroda.

Zatem je pohvalil korake, ki so bili storjeni v smeri sprave v narodu za končanje vojaškega nasilja. V prizadevanjih za mir naj bi po njegovih besedah hodili po poti kulture srečanja, v središče pa naj bi vedno postavili človeka, njegovo dostojanstvo ter spoštovanje skupnega dobrega. Povabil jih je, naj se odpovejo vsakršnemu maščevanju ali iskanju osebnih interesov. »Ne zakon močnejšega, ampak zakon, ki ga potrdijo vsi, pomaga ohranjati mirno sožitje med vsemi. Potrebni so pravični zakoni, ki bodo zagotavljali to skladnost in državi pomagali preseči konflikte, ki so jo uničevali desetletja«, je zatrdil sveti oče. Po njegovih besedah gre za zakone, ki ne pomenijo neke pragmatične ureditve države, ampak izhajajo iz želje po izkoreninjenju strukturnih vzrokov za revščino.

Zato je vse zbrane politike in gospodarstvenike povabil naj svoj pogled usmerijo k izključenim iz družbe. Te namreč ne sestavljajo samo elite, je zatrdil. Lepota in veličina naroda se namreč po papeževih besedah izraža v tem, da so vsi ljudje pomembni in sprejeti. Med njimi je posebej omenil etnije v najbolj odročnih predelih države in najbolj uboge.

Izpostavil pa je tudi pomembno vlogo ženske in njeno poslanstvo biti mati na različnih področjih. »Kolumbija potrebuje vse, da bi se odprla prihodnosti upanja«, je zatrdil in dodal, da si tudi Cerkev prizadeva za mir, pravičnost in skupno dobro. Zaveda pa se tudi, da so evangeljske vrednote tesno prepletene s kolumbijsko družbo. Med njimi je omenil sveto spoštovanje človeškega življenja, družbena vloga družine, ki jo je Bog sanjal kot sad ljubezni med možem in ženo in kraj, kjer se naučimo živeti v različnosti in pripadnosti drug drugemu.

»In prosim vas, prisluhnite ubogim, tistim, ki trpijo. Poglejte jih v oči in pustite, da vas vsak trenutek nagovarjajo njihovi obrazi, zaznamovani z bolečino in njihove proseče roke«, je zbrani državni vrh nagovoril papež Frančišek. Prav ti ubogi jih bodo namreč naučili življenjskih lekcij človečnosti in dostojanstva.

Sklenil pa je z besedami, da je veliko preteklega časa zaznamovalo nasilje z maščevanjem. Od sedaj naprej pa naj ne bi nasilje uničilo niti enega življenja več. Zato je tudi prišel v to deželo, da prebivalcem zagotovi, da niso sami v tem prizadevanju.

Papež mladim: Kolumbija vas potrebuje!

Sledil je obisk katedrale v Bogoti, zatem pa je papež Frančišek pozdravil 22 tisoč mladih z besedami: ’Mir z vami!’. Zatrdil jim je, da prihaja kot romar miru in upanja, pa tudi zato, da bi se naučil od njihove vere in moči.

V teh dneh bi želel z vami podeliti najpomembnejšo resnico in sicer to, da vas Bog ljubi z Očetovsko ljubeznijo in vas opogumlja, da greste naprej v prizadevanjih za pristen in trajen mir, je navdušenim mladim zatrdil papež.

Povabil jih je, naj si ne pustijo ukrasti veselja, ki je znamenje mladega srca, ki je srečalo Gospoda. »Upajte si sanjati velike stvari!«, je mlade povabil Frančišek. Prav slednji zaznajo trpljenje drugih. Mladi so namreč sposobni dati na razpolago svoj čas, se odpovedati udobju in načrtom, ki so usmerjeni samo vase.

Fantom in dekletom je dejal, naj ne popustijo relativizmu, ampak naj se naučijo razumeti bolečino tistih, ki so v teh desetletjih toliko pretrpeli. »Razumeti je treba, da je tudi za napakami – napaka je napaka in je ne smemo prikrivati – neskončno veliko razlogov. Kako vas Kolumbija potrebuje, da se boste postavili v kožo tistih, ki več generacij nazaj tega niso znali«, jim je dejal.

Mladi, zbrani pred katedralo
Mladi, zbrani pred katedralo © Radio Vatikan

Prav mladi so tisti, ki na preprost način živijo kulturo srečanja, kar ne pomeni, da moramo vsi misliti ali delovati na enak način, ampak da smo kljub razlikam vsi del enega naroda.

Obenem pa jim mladost omogoča narediti nekaj zelo težkega in sicer odpustiti. Zato lahko tudi starejšim pomagajo opustiti zamere in gledati naprej brez prepreke sovraštva.

»Prav vi mladi zato sprejemate velik izziv in sicer ta, da nam pomagate pozdraviti naše srce.« Zaradi obupa in nezaupanja duša zboli, zato je zaželel, da bi hrepenenja in načrti mladih dali kisik Kolumbiji in jo napolnili z zdravilno utopijo. Samo tako bodo namreč odkrili lepoto svoje države in našli moč, kako jo na novo zgraditi. »Koliko mladih potrebuje vašo iztegnjeno roko in vaša ramena, da bi lahko razločili boljšo prihodnost!«.

Ob sklepu je nagovoril še vse ostale zbrane in zaželel, da jih težave ne bi strle in da zlo ne bi zmagalo. »Vabim vas k prizadevanjem za obnovo družbe, da bi bila pravična, stabilna in plodna. S tega kraja vas opogumljam, da zaupate v Gospoda, saj nas edini podpira v prizadevanjih za spravo in mir«, je zbranim še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...