Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Rok MihevcRok Mihevc

Škof Štumpf ob predstavitvi knjige o Martinju poudaril vez s porabskimi Slovenci

Cerkev na Slovenskem | 18.08.2017, 15:04 Petra Stopar

V Srebrni hiši v Martinju, ki deluje v sklopu Škofije Murska Sobota, so na včerajšnji praznik združitve Prekmurja z matičnim narodom predstavili monografija »Martinje – vas pod Srebrnim bregom«.

Zbrane je pozdravila voditeljica Srebrne hiše Klavdija Dominko, program pa je nadaljeval Srečko Kalamar, ki je vodil pogovor z avtorjem. V kulturnem programu so nastopili otroci iz Martinja, ki so zapeli dve pesmi ter Moški kvartet Martinje, ki ga vodi avtor knjige Ciril Kozar. Zbrane so pozdravili in nagovorili še murskosoboški škof Peter Štumpf, župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber in predsednik slovenske državne samouprave z Gorenjega Senika Martin Ropoš.

»Bog blagoslovi Martinje, vse prebivalce te in okoliških vasi, celotno petrovsko faro ter naše porabske Slovence. Se že veselim 2. septembra, ko bo ob 18. uri na Gornjem Seniku velik dogodek svete maše, ko bomo blagoslovili spominsko ploščo Janosa Küharja. Med nas želi priti celo somboteljski škof,« je zbranim sporočil škof.

Predstavitev knjige o Martinju
Predstavitev knjige o Martinju © Klavdija Dominko

Kot je dejal avtor Ciril Kozar, je knjigo pripravil ob 70-letnici blagoslovitve kapele, nastajala pa je od novega leta, ko je začel bolj intenzivno zbirati podatke in slikovno gradivo. Čeprav je vas majhna, je zbral veliko arhivskega gradiva, fotografij in dokumentov. V knjigi, ki obsega 192 strani velikega formata, je lahko uporabil le del bogatega arhivskega gradiva.

Knjiga je razdeljena na poglavja: Opis, Zgodovinski oris, Šola v Martinju, Kapela v Martinju, Božji služabnik Alojzij Kozar, Ivan Camplin, KUD in kultura, Moški kvartet Martinje, PGD Martinje, ŠD Srebrni breg. Dodanih je nekaj pesmi različnih avtorjev o Martinju ter še vrsta fotografij, ki prikazujejo nekdanje in današnje hiše ter ljudi.

Bogastvo knjige so številne stare in nove fotografije (319), podatki o preteklosti in sedanjosti vasi na slovenskem obrobju, ki pa vseeno polno živi svoje življenje na različnih področjih in je dala kar nekaj velikih ljudi, med katerimi je gotovo na prvem mestu Božji služabnik Alojzij Kozar, rojen v Martinju leta 1910.

Zbrani na predstavitvi monografije
Zbrani na predstavitvi monografije © Klavdija Dominko

Ob sklepu lepo obiskane predstavitve se je Ciril Kozar zahvalil Nataši Kuhar Čerpnjak za lektoriranje, Klavdiji Dominko za oblikovanje in pripravo za tisk, Škofiji Murska Sobota za finančno podporo, založbi GOR-STOR d.o.o. oz. zastopniku Srečku Kalamarju in drugim, ki so sodelovali pri nastajanju knjige.

Cerkev na Slovenskem, Politika
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO) Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO)

Hrana ni za v smeti

Problem zavržene hrane je velik. V Sloveniji težek stoenainpetdeset tisoč ton. Toliko pridelamo odpadne hrane na leto, samo v naši državi. 29. september je Mednarodni dan osveščanja o odpadni ...