Petra MalenšekPetra Malenšek
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: S. Nikolina, hvala ker s svojimi recepti povezujete Slovenijo!

Hrana in okolje | 24.07.2017, 10:15 Rok Mihevc

Vreme je takšno, da nam dopušča več časa znotraj, pa tudi v kuhinji. Ker se je ohladilo in ni več hude vročine, je čas nalašč primeren za večje delo ob štedilnikih, kot je npr. konzerviranje hrane. Tudi o tem je tekla beseda sestre Nikoline v tokratni Svetovalnici.

Kontaktna oddaja Svetovalnica je dvakrat na mesec namenjena kuhanju in sestri Nikolini, ki vedno znova z veseljem deli svoje koristne kuharske nasvete in recepte. Našo zvesto gostjo so v vseh teh letih za svojo vzeli tudi naši poslušalci, predvsem poslušalke. Skoraj vsaka oddaja ne gre mimo brez pohvale o njenih preprostih receptih in njeni knjigi.

Tokrat se je v oddaji oglasila poslušalka Draguška iz Kopra, ki pa ni imela nobenega vprašanja ali nasveta o kuhanju, želela je le podati pohvalo za sestro Nikolino. »V vseh teh letih sem od vas izvedela že toliko stvari, da bi lahko tudi sama napisala kakšno knjigo. Z vsemi svojimi nasveti povezujete vso Slovenijo in hvala vam, sestra Nikolina, ker nas tudi na tak način zbližujete. Odzivi ljudi po vsej Sloveniji so zelo lepi in dobri.«

Kaj je tokrat svetovala srčna sestra Nikolina, pa lahko prisluhnete v avdio posnetku: recept za zelenjavno omako iz cvetače, brokolija in korenja (1:30), nasvet, kaj narediti, da se ob peki biskvit za torto ne bi dvignil (4:00), o luknjah v testu pri valjanju (9.30), o tem, kdaj je pravi čas, da na kruhu in hlebčkih naredimo zareze (12:10), recept za nadevane paprike (13:20), kako konzerviramo korenje (16:40), o zgledu marmornega kolača (23:45).

S. Nikolina s svojo novo knjigo
S. Nikolina s svojo novo knjigo © Matjaž Merljak

Hrana in okolje, Svetovalnica
Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...