Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Vrhunski štruklji sredi planinske idile (foto: moji struklji.si)
Vrhunski štruklji sredi planinske idile

Ideja po drugačnih štrukljih, ki se je razvijala na planšariji Kofce

Slovenija | 21.07.2017, 13:49 Nataša Ličen

Poznate Košuto, ki je s svojim več kot deset kilometrskim dolgim grebenom verjetno najdaljša slovenska gora? Pod njenim vznožjem je več planinskih domov, na južnem pobočju zahodnega dela Košute je planina Kofce, kjer stoji Planinski dom, v katerem diši po okusnih in tradicionalnih jedeh s priokusom sodobnega. 

V rubriki »Ni meje za dobre ideje« smo spoznali oskrbnika planinske koče na Kofcah, drugače tudi odličnega kuharja, Petra Vogeljnika. Pred petnajstimi leti je začel razmišljati, kako bi razvil svojo zgodbo planšarske hrane in planincem ponudil nekaj novega. Tako so se začeli razvijati njegovi štruklji, glas o njihovi odličnosti so planinci ponesli vse do prestolnice.

Prvi štruklji so nastali na Kofcah, kjer je Peter kot osemnajstletni fant pomagal očetu pri vodenju planinskega doma. Kmalu se je izkazalo, da je v njem dovolj podjetnosti, delavnosti in odgovornosti, da lahko prevzame očetovo delo. Raslo pa je tudi povpraševanje po štrukljih in Peter je začel razmišljati o razširitvi svoje ponudbe.

Vrhunski štruklji, ob katerih si obliznemo vse prste
Vrhunski štruklji, ob katerih si obliznemo vse prste © moji struklji.si

Tako je nekega dne ustvaril čokoladne štruklje, ki so še po dobrih desetih letih pravi hit. Čokoladnim so se kmalu pridružili še borovničevi, zelenjavni, pehtranovi, medeni in mnogi drugi že znani in popolnoma novi okusi. Med najbolj nenavadnimi so prav zagotovo vrtnični štruklji iz divjih vrtnic, ki pa so bili ukinjeni zaradi rahlo neprijetnega vonja po parfumu. A to ga ni ustavilo pri kovanju novih idej in možnosti. Tako so nastajali in še vedno nastajajo dišeči in mamljivi štruklji.

Planinski dom na Kofcah
Planinski dom na Kofcah © obcinatrzic

Petrovo ustvarjanje novih in novih okusov in kombinacij vedno spremljajo naravne, sveže in lokalne sestavine. Peter Vogeljnik: »Razvili smo svojo obliko štrukljev in svoje okuse, trenutno jih imamo dvajset vrst, od klasičnih do precej sodobnih, zanimivih kombinacij. Želeli smo biti drugačni in trgu ponuditi nekaj novega. Planinci, ki so na Kofcah prvi okušali štruklje so bili navdušeni in prav oni so nas spodbujali, da smo štruklje pripeljali v mesto, tako imamo z letošnjim letom trgovinico pod Plečnikovimi arkadami, kamor vas prijazno vabimo. Odziv je dober in z odločitvijo smo zadovoljni. Tudi planina Kofce postaja vse bolj prepoznavna, največ nas obiskujejo družine, gotovo so štruklji dodatna motivacija otrokom, da z večjim veseljem godijo navkreber. Recept naših štrukljev je originalen, razvili smo jih sami in seveda smo za to potrebovali veliko zvaljanega testa in veliko štrukljev je bilo treba skuhati, da smo dobili tiste prave.«

Štruklji, kjer se tradicija povezuje s sodobnostjo
Štruklji, kjer se tradicija povezuje s sodobnostjo © moji struklji.si

Slovenija, Oddaje
Ivanka Kržišnik dobro uro po smrti, z blaženim nasmeškom... (photo: Tomaž Sokol) Ivanka Kržišnik dobro uro po smrti, z blaženim nasmeškom... (photo: Tomaž Sokol)

Dostojanstveno slovo

Ob izteku lanskega leta, v tistih prazničnih dneh, ko si vzamemo čas za veselje, druženje in ustvarjanje načrtov, se je po dolgotrajni bolezni poslovila najina dobra prijateljica Ivanka.

Predstavniki različnih cerkva po bogoslužju v evangeličanski cerkvi v Ljubljani (photo: Vatican media) Predstavniki različnih cerkva po bogoslužju v evangeličanski cerkvi v Ljubljani (photo: Vatican media)

Predolgo smo bili razdeljeni

Smo v tednu molitve za edinost med kristjani. Pri kapucinih v Celju bo nocoj ekumensko besedno bogoslužje, ki se ga bodo udeležili škof Maksimilijan Matjaž, evangeličanski škof Leon Novak, ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Zakaj iskati novo sredino?

Politična sredina na Zahodu visi preveč v levo. To je lastnost, ki po besedah političnega analitika profesorja dr. Aleša Mavra med drugim druži zadnje pretrese v Avstriji, Franciji in Nemčiji ter ...

Študentka Ema (photo: Rok Mihevc) Študentka Ema (photo: Rok Mihevc)

Ko družbena omrežja služijo izobraževanju

Družbena omrežja lahko kot platformo uporabljamo tudi za izobraževanje in širjenje koristnih informacij. Tega se zaveda tudi študentka medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani Ema. S svojim ...