Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Rast cen stanovanj v Sloveniji nadpovprečna v primerjavi z Evropsko unijo

Slovenija | 24.07.2017, 11:30 Andrej Šinko

V Sloveniji so cene stanovanj po prvem četrtletju glede na enako obdobje lani zrasle za skoraj 6 odstotkov, kar je nad povprečjem Evropske unije, kjer je bila rast cen stanovanjskih nepremičnin 4,5 odstotna. Še nižjo rast cen, 4 odstotno, pa je po podatkih Eurostata, beležilo območje z evrom.

Predstavnik agencije Ljubljana nepremičnine Predrag Todić poudarja, da je na rast cen nepremičnin vplivalo večje povpraševanje, zaradi ugodnejših obrestnih mer, pa tudi ponudbe stanovanj na trgu, vključno z javnimi dražbami.

Rast cen je po besedah sogovornika največja v Ljubljani, v priobalnih krajih, pa tudi na Gorenjskem. Todić poudarja, da so v manjši meri cene rasle na območjih, ki so gospodarsko ali turistično manj zanimiva. Pri tem omenja Mursko Soboto.

Todić pričakuje, da se bo nepremičninski trg v prihajajočih dveh letih še razživel. Na trg bo prišlo veliko novogradenj. »Bolj pestra ponudba bo, novejša arhitektura, lepa stanovanja, prav tako pa pričakujemo, da bodo začeli gradi več hiš,« še pojasnjuje.

Glede tega, kdaj je pravi čas za nakup stanovanja, Todić pravi, da če prodajamo stanovanje sočasno pa kupujemo drugo nepremičnino, je vsak čas primeren, saj se bosta obe nepremičnini glede na tržne razmere prodali po višji oziroma nižji ceni.

V primeru, da kupujete svojo prvo nepremičnino pa »je idealen čas vedno vprašljiv«. Todić meni, da je idealen čas za nakup »ko prepoznate dobro nepremičnino in vidite, da je v tistem času tržno zanimiva cena in vam je nepremičnina všeč«.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.