Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Charlie (foto: Splet)
Charlie

Zgodba malega Charlieja poleg sočutja sprožila vrsto vprašanj

Svet | 28.07.2017, 19:45

Starši 11-mesečnega Charlieja Garda so danes sporočili, da je dotrpel. "Najin prekrasen deček je odšel, resnično sva ponosna nate Charlie," je danes prek tiskovne predstavnice sporočila dečkova mati Connie Yates.

Deček Charlie Gard, ki je imel redko genetsko bolezen, se je dotaknil mnogih src. Ne le v Veliki Britaniji, kjer se je rodil, tudi drugod po svetu so spremljali boj njegovih staršev, ki so mu želeli zagotoviti ustrezno zdravljenje.

Številni družino podpirajo v molitvi. Zgodba je sprožila številna vprašanja, eno najpomembnejših se nanaša na etiko sodišča pri odločanju o tem, ali imajo starši pravico svojemu otroku priskrbeti zdravljenje, za katerega menijo, da bi mu lahko koristilo.V bolnišnici v Londonu so že pred meseci Charliejevo stanje opredelili kot neozdravljivo, zato so nameravali odklopiti naprave, ki ga ohranjajo pri življenju. Zdravniki ideje o poskusni terapiji v ZDA niso podprli, zahtevo staršev, ki so za premestitev svojega sinka čez veliko lužo zbrali tudi skoraj poldrugi milijon evrov, so nato zavrnili še sodniki na Otoku in tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Ustanovitelj Inštituta za človekovo dostojanstvo v Rimu Benjamin Harnwell je za katoliško agencijo CNA ocenil, da so s tem prestopili mejo. Po njegovem ni primerno, da se bolnišnica in sodišče postavita v vlogo zagovornika bolnika, še posebej, ko gre za mladoletnika in so vpleteni tudi njegovi starši. Pojasnil je, da Cerkev ne uči, da je treba človeka ohranjati pri življenju za vsako ceno, a dodal, da v tej zgodbi ne gre za vprašanje pustiti oditi bližnjega, ampak za moralno odgovornost staršev, ki želijo sami izbrati, kdaj bodo sprejeli to odločitev. Kot je poudaril Harnwell, Cerkev uči, da je prednostna naloga medicine zdraviti, ko to ni več mogoče, pa mora blažiti trpljenje. Opozoril je tudi, da bo treba odpreti razpravo na politični ravni, povezano z javnim oz. socialnim in zasebnim zdravstvenim zavarovanjem.

Oglasil se je tudi direktor mednarodne katoliške organizacije za zaščito življenja in družine, prav tako iz Rima, Francesco Giordano. Menil je, da se je v zgodbi malega Charlieja in njegovih staršev država postavila nad pravice posameznika in družinske skupnosti, kar je zaskrbljujoče. Pozval je še k molitvi zanje v tej preizkušnji.

Svet
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...