Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Ustanovljena delovna skupina za uveljavitev arbitražne sodbe

Politika | 07.07.2017, 12:05 Petra Stopar

Za uveljavitev arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško je vlada ustanovila medresorsko koordinacijsko skupino. Vodil jo bo državni sekretar vlade Erik Kopač. Naša južna soseda pa sodeč po izjavah njene predsednice Kolinde Grabar-Kitarović vztraja pri neupoštevanju sodbe in si želi dvostranskih pogovorov.

Poleg Kopača bodo v skupini še generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, svetovalec premierja Anžej Frangeš, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, direktorica urada vlade za komuniciranje Kristina Plavšak Krajnc, direktorica službe vlade za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar, vodja projektne enote za arbitražni sporazum in mejo s Hrvaško na ministrstvu za zunanje zadeve Nataša Šebenik in član omenjene projektne enote Marko Vrevc.

Arbitražni sporazum v tretjem odstavku 7. člena določa, da pogodbenici v šestih mesecih po sprejetju razsodbe ukreneta vse potrebno za njeno izvajanje, vključno s spremembo nacionalne zakonodaje, če je to potrebno. Za potrebe uveljavitve arbitražne razsodbe je vlada ustanovila medresorsko koordinacijsko skupino v omenjeni sestavi, v kateri po potrebi sodelujejo tudi predstavniki drugih resorjev.

Naloge medresorske koordinacijske skupine so oblikovanje predlogov, usmeritev in konkretnih nalog za usklajeno delovanje državnih organov na področju implementacije končne razsodbe arbitražnega sodišča; priprava konkretnega akcijskega načrta za implementacijo s konkretnimi zadolžitvami in roki; usklajevanje in usmerjanje celovitega ter sprotnega informiranja prebivalcev na območju, katerega neposredno zadeva končna razsodba arbitražnega sodišča, in zagotavljanje usklajenega reševanja posameznih odprtih vprašanj ter priprava rednih poročil o izvajanju implementacije končne razsodbe arbitražnega sodišča.

V sklopu medresorske koordinacijske skupine bo za uveljavitev razsodbe arbitrov skrbela še posebna delovna skupina trinajstih ljudi.

Implementacijo sodbe pričakuje Evropska komisija, za spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča pa se je včeraj zavzela še francoska vlada, ki upa, da bo mogoče ozemeljski spor dokončno rešiti v konstruktivnem duhu, mirno in z dialogom.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in ameriški predsednik Donald Trump
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in ameriški predsednik Donald Trump © predsjednica.hr

Stališče ZDA je, da se ne namerava postaviti na nobeno stran. Kljub temu je menda ameriški predsednik Donald Trump v Varšavi na srečanju Pobude treh morij hrvaški kolegici omenil, da je vprašanje reševanja meje dvostransko, kar je predsednica pozdravila.

»Posebej pomembno je, da se Slovenija vzdrži kakršnih koli enostranskih postopkov, ker še vedno veljavo vsi sporazumi, kot sta sporazum o maloobmejnem prometu in sodelovanju ter ladijskem prometu in številni drugi sporazumi, ki sta jih državi podpisali, in so dejansko prednostni pred arbitražo,« je včeraj dejala Grabar-Kitarovićeva.

Politika, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...