Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Ston - obzidje (foto: Tone Gorjup)
Ston - obzidje

FOTO: 2. dan 15. počitnic RO: Pred Črno Goro še obisk solinarskega mesta Ston

16.06.2017, 21:29

Na pot proti Črni Gori so sredi noči krenili še trije avtobusi počitnikarjev, tokrat iz Domžal, Škofje Loke in Nove Gorice. Zaradi zgodnje ure se je prileglo nekaj spanca, z jutranjim svitom pa so bili že na znani avtocesti, ki skozi Liko in zaledje Velebita vodi do severne Dalmacije. Popoldne so se počitnikarji v Stonu zbrali pri sveti maši. Somaševanje je vodil nadškof msgr. Alojz Uran, zbrane pa je nagovoril duhovnik Drago Svetko, ki je vse povabil, da naj odložijo elektronske naprave in se posvetijo sočloveku in tako spregovoril o odsotni prisotnosti.

Pri Maslenici se je odprl pogled na morje in zadišalo je po počitnicah, čeprav je od tam do črnogorskih plaž še več kot 400 kilometrov. Medtem je prva skupina zapustila Sarajevo in se odpravila na jug skozi Konjic in po dolini Neretve do morja. Srečali so se blizu Neuma, kjer ima Bosna in Hercegovina nekaj svoje obale, zato pa je hrvaška Južna Dalmacija razdeljena na dva dela. Skupni cilj tega dne je mesto Ston, nekakšen branik oziroma vrata Pelješca in Korčule.

Mesto so v srednjem veku ustanovili Dubrovčani, ko so si podredili Pelješac, prvotno naselje z utrdbo pa so postavili že Rimljani. Ston in Mali Ston povezuje obzidje z obrambnmi stolpi in trdnjavami. Za obzidjem obiskovalci najdejo prisrčno dalmatinsko mestece s kamnitimi hišami, z ozkimi ulicami, svetišči in drugimi javnimi stavbami.

Ston
Ston © Tone Gorjup

Tam je doma tudi belo zlato, saj je v Dalmaciji poleg paške soli še danes dobro znana stonska sol. Počitnikarji so postanek v Stonu izkoristili za sveto mašo. Sledila je vožnja mimo Dubrovnika, do črnogorske meje ter preko Herceg Novega, Kotorja in Budve v Bečiće, kjer so se nastanili. 

Sicer je duhovnik Svetko v pridigi v cerkvi sv. Vlaha, ki so jo prizadele vse mogoče nesreče od poplav do potresa, a je zaradi močne vere vernikov bila vedno znova obnovljena, spregovoril o odsotni prisotnosti in prisotni odsotnosti, navdih pa je našel v besedah karmeličanke Doroteje Hladnik. „Telesno smo navzoči, a z mislimi povsem drugje. „Bog ne daj, da bi crknil televizor,“ je pel pred leti Adi Smolar. Danes bi lahko tem verzom dodal še nove različice – saj smo čisto iz sebe, če nam mobitel ne dela, če smo ga pozabili doma, če ni internetne povezave. Če pa deluje – posebej, če je pameten telefon – pa sedimo drug ob drugem in vsak komunicira s čisto tretjim. Kakšna prisotna odsotnost,“ je poudaril Svetko. Dejal je še, da kristjan ni nikoli sam, „temveč v naporih in nerazumevanjih skuša, da Jezus hodi z njim, diha z njim, dela z njim – Jezusovo Srce bije z njim“. Nagovor pa je sklenil z besedami: „Jezusu zaradi Njegovega vstajenja ni bilo potrebno odvaliti kamna -on bi tudi brez tega vstal iz groba – odvalil, ga je zaradi nas, da mi spoznamo, da z vero v Njega lahko tudi mi odvalimo vsak kamen, če v nas bije Jezusovo Srce, če je po ljubezni Božja odsotnost v našem srcu prisotna.“

Zbrani pri sveti maši
Zbrani pri sveti maši © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijske počitnice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Evropska zastava (photo: Pixabay) Evropska zastava (photo: Pixabay)

Dan Evrope - Kako naprej?

Dan Evrope je za vsakega državljana stare celine velik praznik, čeprav ga zadnja leta doživljamo z grenkim priokusom. Zdi se, da je stara celina, ki se je po drugi svetovni vojni začela povezovati ...

Papež v nagovoru (photo: Vatican Media) Papež v nagovoru (photo: Vatican Media)

Kdor ljubi denar, ne ljubi kot Jezus

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes zbralo veliko romarjev, močna zasedba je prišla iz Kolumbije in iz številnih zastav svoje dežele izoblikovala pravo pisano polje. Besede papeža Frančiška, ...