Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

V občinah Kuzma in Brežice kot oreh debela toča poškodovala pridelke

Slovenija | 22.06.2017, 18:13

Neurja, ki so včeraj zajela Slovenijo, so marsikje povzročile številne nevšečnosti - podrta drevesa, razkrite strehe, z vodo zalite objekte in tudi zemeljske plazove. Klestila je tudi toča, ki je precej prizadela občini Kuzma in Brežice. Medtem na Agenciji za okolje opozarjajo na sušne razmere na obalnem območju ter tudi na severovzhodu in jugovzhodu države.

V občini Kuzma je toča poškodovala predvsem območje vasi Matjaševci in Dolič, sledi je pustila tudi v vaseh Trdkova in Gornji Slaveči. "Poškodovanih je veliko posevkov, predvsem buče na poljih, soja in ostale povrtnine ter sadno drevje in vinska trta," je pojasnil župan Jožef Škalič, ki si je že ogledal posledice. Ker napovedi tudi v nadaljnjih dneh kažejo alarmantno sliko, bo komisija na teren odšla šele prihodnji teden, a že zdaj obstaja ocena, da je včerajšnja toča v velikosti oreha oziroma manjšega jajca prizadela od 20 do 100 odstotkov pridelka. »Na določenih območjih je padala suha toča, ki je povzročila največ škode, drugod je padala skupaj z dežjem. Tam sta bili toča in škoda manjši,« je še dodal Škalič.

V brežiški občini je debela toča klestila v pasu od meje s krško občino do Pišec. Prizadeta so predvsem sadjarska območja, na območju Arnovega sela so popolnoma uničene tudi ostale kulture, od vinogradov do številnih poljščin. Številni sadjarji, vinogradniki in kmetje so se znašli v negotovem položaju, saj so se pred tem morali soočiti tudi s pozebo. "Dejansko so uničeni tudi tisti sadovnjaki, vinogradi in poljščine, ki niso bili poškodovani v pozebi. Upamo, da nam bo država prisluhnila in čim prej začela sprejemati ustrezne ukrepe, ki bodo takšne katastrofe tudi na dolgi rok omilile," je pozval brežiški župan Ivan Molan.

Kako oskrbeti po toči poškodovane rastline?

Za nasvet, kako oskrbeti rastline, ki jih je poškodovala toča, smo poklicali strokovnjakinjo Mišo Pušenjak. "Po nastopu takšnih poškodb uporabimo čiste alge, torej pripravek, ki vsebuje le alge in nima dodatkov. List je treba prej osušiti. Ne le pri uporabi alg, ampak pri uporabi vseh biostimulatorjev je treba biti pozoren na to, da pri bolj poškodovani rastlini uporabimo manjše koncentracije oziroma odmerke. Če so preveliki in je rastlina še v šoku, v stresu, jo lahko požgemo. Manjše odmerke lahko uporabimo večkrat. Po dnevu, dveh z algami lahko uporabimo tudi aminokisline, ki pospešujejo rast. Rastlina bo torej hitreje začela z obnavljanjem in tudi z novim pridelkom," je povedala Pušenjakova.

Kljub burnemu vremenskemu dogajanju z številnimi lokalnimi neurji, ponekod vztraja suša. Na Agenciji za okolje opozarjajo, da se bo še nadaljevala, saj se do sredine prihodnjega tedna obeta vročina.

Slovenija, Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...