Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

15. junij obeležujemo Dan krivde, odpuščanja in sprave

| 14.06.2017, 10:31

Pred nami je Dan krivde, odpuščanja in sprave, ki ga je ob nastanku naše države predlagalo Društvo Združeni ob lipi sprave. Sicer je junij že ves mesec namenjen spominu na med in po vojni pobite. Prva slovesnost je bila v Kočevskem Rogu v soboto 3. junija, jutri bo na Ljubljanskih Žalah, v nedeljo pa bo pogrebna slovesnost žrtev izkopanih iz brezna Žiglovica. Sveto mašo bo v Dolenji vasi pri Ribnici daroval nadškof Stanislav Zore.

Društva: Združeni ob Lipi sprave, Civilna pobuda: Teharje muzej genocida in katarze, Civilno združenje za nadzor institucij; Demos na Kamniškem, Nova Slovenska zaveza, Rafaelova družba, Slovenija v svetu, Slovenski katoliški izobraženci, Svet katoliških laikov Slovenije, Svetovni slovenski kongres, Varuhi spomina znotraj pobude Vseposvojitev, ob prisotnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, vabijo jutri na spominsko žalno slovesnost ob Lipi sprave na Dan krivde, odpuščanja in sprave. Slovesnost se bo na Žalah začela ob 19. uri.

Eden od pokopov žrtev oziroma pogrebna slovesnost bo v nedeljo, 18. junija ob 16. uri v Dolenji vasi pri Ribnici, kjer bodo pokopali žrtve iz brezna Žiglovica. Tam se je 28. julija 1942 zgodil en od večjih vojnih zločinov med 2. svetovno vojno na Slovenskem, ko so slovenski partizani pomorili in zmetali v brezno kmete iz Prigorice, Dolenje Vasi in Žlebiča. Najmlajši so bili Franc in Jože Arko 20 in 18 let ter 21-letni Jože Kozina. Vnukinja umorjenega starega očeta in dveh stricev Bernarda Žagar je po spominih svojega očeta povedala, da je talce zajelo šest partizanov, njenemu pričevanju lahko prisluhnete desno.

Več deset tisoč žrtev pa še vedno počiva v Kočevskem Rogu, kjer je bila slovesnost prvo soboto v mesecu. Zbrane sta nagovorila škof Andrej Glavan in publicistka Helena Jaklitsch. "Takrat so fantje in možje pokazali neomajen pogum. Niso se skrili za štiri stene svojih domov. Niso zamahnili z roko rekoč »saj se ne da nič spremeniti«, temveč so se odločili, da se bodo borili za svoj narod in svoj rod. Vedeli so, da ne vstopajo v enakovreden boj, saj niso bili pripravljeni zahrbtno moriti nedolžnih in lagati preživelim. In vendar niso omahovali, niso se pustili ustrahovati, temveč so se pogumno uprli. Raje so tvegali svoja življenja, kot da bi se odpovedali svojim idealom, strnjenim v vsega treh besedah: Bog, narod, domovina."

Sicer pa s tem slovesnosti v tem mesecu ni konec. V nedeljo, 11. junija je bila na Starem Hrastniku spominska maša in žalna slovesnost, 25. junija bo v Zaklancu pri Horjulu blagoslov spominskega obeležja v Širokem potoku, na kraju, kjer je bilo pred 75. leti s strani boljševistične revolucije kruto umorjenih 7 vaščanov: 4 dekleta, 2 materi in oče. 2. julija pa bo obletna spominska slovesnost na Šentjoštu. Sklop poletnih spominskih slovesnosti pa sklepajo Rovte, kjer je spominska slovesnost predvidena v nedeljo, 20. avgusta.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...