Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Mednarodni dan muzejev (foto: ARO)
Mednarodni dan muzejev

Muzeji in spregledana preteklost

Slovenija | 18.05.2017, 11:35 Nataša Ličen

Mednarodni dan muzejev je danes. Muzeji imajo ključno vlogo pri ustvarjanju in predstavljanju kulturne dediščine ter razumevanju spregledane zgodovine. Letošnja tema se osredotoča na vlogo muzejev kot nosilcev sprememb v družbi in spodbujevalcev dialoga o večplastnem razumevanju časa. Muzeji so prostor medkulturnega dialoga in so v funkciji družbe.

Mednarodni muzejski svet ICOM je že leta 1979 zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. Mednarodni muzejski dan praznujejo v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah sveta. Med njimi tudi Slovenija s svojo mrežo raznolikih muzejev.

Mednarodni muzejski dan MMD 2017 se letos posveča temi Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih.

Odkrivanje »spornih, nerazumljenih, bolečih« zgodovin in povedati neizrekljivo je danost, ki jo muzeji imajo in istočasno dolžnost, ki jo kot aktivni soustvarjalci družbe morajo izpolniti. Spodbujajo lahko k mirnemu reševanju travmatične zgodovine, s posredovanjem znanj pa ponujajo razumevanje preteklega iz več zornih kotov.

Mednarodni muzejski dan
Mednarodni muzejski dan © ARO

Moč in prednost muzejev in galerij pri tem je, da muzejske zbirke lahko ponudijo refleksije spominov in različne predstavitve interpretacij preteklosti. Ta dan bo torej priložnost, da muzeji pokažejo, kako se soočajo s konceptom neizrekljivega v muzejskih zbirkah in spodbujajo obiskovalce k razmišljanju zunaj lastnih individualnih izkušenj. Z osredotočanjem na vlogo muzejev kot središč za spodbujanje miroljubnih odnosov med ljudmi razpisana tema poudarja, da je sprejetje »oporekane« zgodovine prvi korak k snovanju skupne prihodnosti v duhu sprave.

Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 35.000 muzejskih institucij v več kot 140 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. Po vsej Sloveniji danes muzeji in galerije obeležujejo mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Dr. Tanja Roženbergar
Dr. Tanja Roženbergar © Maja Kostric Grubišič

Program slovenskih muzejev lahko najdete tukaj.

Dr. Tanja Roženbergar: »Mednarodni muzejski dan je globalni praznik, ko na isti dan praznujejo vsi muzeji sveta. Tudi slovenski muzeji se že od devetdesetih let naprej pridružujejo, smo del svetovne družbe, kar je za nas, ki smo manjša muzejska pokrajina, pomembno in zanimivo. Cilj je popularizacija muzejev, da muzeji opozorijo nase, da pokažejo še kaj večjega in posebnega, pripravljajo vrsto dogodkov. Muzeji že dolgo niso več speče institucije, so daleč od tega. So interaktivni, ekskluzivni, strmijo in težijo k novim težnjam. Obiskovalci so dostikrat presenečeni, kaj vse nudijo in kaj vse v muzeju lahko doživijo. Muzej ni več samo razstava, muzeji danes nudijo doživetja in izkušnjo, ki vključujejo različna čutila.«

Slovenija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...